Aktualno
StoryEditor

Buda će zbog kćeri pod vodom provesti više od 24 minute kako bi podigao svijest o autizmu

05. Veljača 2018.

Budimir Šobat Buda otac je djevojke Saše koja se bori s autizmom. Upravo zbog nje će za tri tjedna na Zagrebačkom velesajmu pokušati srušiti Guinnessov rekord od 24:03 minute u statičkom zaronu. Buda ima 52 godine i uz pomoć i podršku ronilačkog kluba Nemo Adria koji organizira akciju “Pogled u plavo“, svojim činom želi podići svijest o autizmu, piše Jutarnji.

– Hoću da u Centru za autizam gdje Saša odlazi kažu: njen tata je zaronio za nju i svu djecu s autizmom, kazao je Buda.

>>>Istraživanje: Visok IQ izravno povezan s psihičkim poremećajima

[caption id="attachment_320280" align="aligncenter" width="751"] Foto: Facebook[/caption]

Nakon 18 minuta pod vodom kod Bude se pojave kontrakcije tijela, trbušni mišići se grče, nekontrolirano. Buda se u tim trenucima koncentrira na te kontrakcije i broji ih. Tako se održava svjesnim. Nedavno je izbrojao 128 kontrakcija, a neutrenirana osoba ih izdrži jedva deset.

Dok čovjek roni u tijelu se remeti odnos kisika i CO2, približava se situaciji kada će izgubiti svijest, kada mu se sve zacrni i odluta. Svaki zaron znači izvrgavati mozak gubitku kisika. Buda će prije zarona, jer tako zahtijeva natjecanje, udisati čisti kisik, iz boce. Dizanje svijesti o autizmu

Budina kćer Saša, koja ima 17 godina, rođena je s teškim dijagnozama i liječnici su predviđali da će zbog motoričkih problema život provesti u kolicima. Dijagnosticirali su joj cerebralnu paralizu. Buda to nije prihvatio te je radio sve kako bi se približio njenom svijetu Vježbali su zajedno samo kako bi pomaknuo njezino tijelo te ga naviknuo na pokret i uspio je. Uz pomoć supruge Sandre, Buda je svaki dan vježbao 4 do 5 sati.

>>>Znanstvenici: Protivnicima cijepljenja treba pristupiti ‘bez konfrontacije’

- Motoriku smo završili, sad se borimo s autizmom i dalje treniramo svaki dan, ali malo drugačije. Ona mi nikad ne može reći ne mogu, boli me, nije mi dan, a ja i dalje stišćem, kaže Buda te objašnjava kako zbog toga prema sebi nema niti malo obzira niti empatije kada trenira za obaranje Guinnessova rekorda.

18. travanj 2024 18:03