Aktualno
StoryEditor

Budući pravnici udružili znanja i stali u obranu životinja

23. Travanj 2017.

Za prava životinja u Hrvatskoj već se šest mjeseci bore studenti zagrebačkoga Pravnog fakulteta. Grupa studenata PFZG-a za zaštitu i promicanje prava životinja nastala je u studenome prošle godine zahvaljujući ideji studentice Iris Ban-Krošelj koju je Dekanat Fakulteta svesrdno podupro.

– Dekanat PFZG-a iznimno je ponosan na ideju, vrlo susretljiv te nam redovito ustupa dvoranu u kojoj svaka dva tjedna održavamo sastanke – govori Iris, dodajući da ih je Fakultet pozvao i na sudjelovanje u osmišljavanju izbornog predmeta o pravima životinja. U dosadašnjem se radu petnaesteročlana Grupa upoznala s tim područjem prava i, iako nisu diplomirani pravnici, angažmanom pridonose tomu da se ono poštuje.

Pomoć građana

– Činimo sve što nam, kao i svim drugim građanima, dopušta zakon. Naša je sreća što imamo jedni druge i što poznajemo zakon, zato nas institucije ne mogu izigrati ili ignorirati. Prijave zbog zanemarivanja i zlostavljanja životinja rješavaju se po službenoj dužnosti. Prije toga važno je prikupiti iskaze očevidaca i fotografije pa napisati temeljitu prijavu te upozoriti ustanove na važnost profesionalnog postupanja. Također potičemo razne udruge i gradove na ispravan odnos prema životinjama – objašnjava inicijatorica osnivanja Grupe od koje saznajemo i da im u prikupljanju materijala o konkretnim slučajevima kršenja prava životinja zdušno pomažu građani.

>>> Studenti ekonomije iz 19 zemalja traže temeljnu promjenu kurikuluma

– U Hrvatskoj ne postoji udruga koja se time bavi, mi smo prvi koji se ovako angažiraju. Dakako, građani prijavljuju slučajeve, no institucije ih ignoriraju. U poslovnom smislu to što radimo kod nas još dugo neće zaživjeti. U Austriji, na primjer, postoji pravobranitelj za prava životinja, ondje je to i hobi i biznis. Upravo zato neki kolege žele otići u inozemstvo i ondje ostvariti karijeru. Mi radimo ‘pro bono‘ i najsretniji smo kad pomognemo životinjama – ispričala je.

Timski rad

Da bi posao odradili najbolje što se mogu, budući pravnici rade timski. – Podijeljeni smo u skupine, tako obrađujemo više slučajeva odjednom, a stariji kolege surađuju s mlađima, tako se izbjegavaju eventualne pogreške ili propusti. ‘Riješene‘ slučajeve prije slanja zajedno pročitamo, nitko ne radi na svoju ruku – kaže Iris, hvaleći odgovornost i radišnost kolega, ali i spremnost profesora na to da im udijele savjet. Baveći se naizgled uskim područjem prava, ti studenti uza Zakon o zaštiti životinja redovito primjenjuju zakone o upravnom postupku, veterinarstvu, komunalnom gospodarstvu te proučavaju razne pravilnike, statute i odluke gradova. Zakoni nisu loši, ali problem je u tome što se ne provode ili, ako se provode, to dugo traje.

>>> ‘Neuništivi’ dugoživci preživljavaju dehidraciju pretvarajući se u staklo

– U slučaju skloništa Tip-Tip naša prijava Ministarstvu prenosila se s osobe na osobu puna tri tjedna, što je nedopustivo u situaciji u kojoj živa bića pate i u opasnosti su – smatra Iris i napominje da bi se svijest građana o nehumanosti držanja pasa na lancu promijenila nabolje dosljednom primjenom zakona koji predviđa oduzimanje životinje i novčanu kaznu od 10 do 15 tisuća kuna.

03. svibanj 2024 08:47