Aktualno
StoryEditor

Budućnost je ‘100 posto meso s 0 posto životinjskog porijekla‘

16. Travanj 2017.

Bruce Friedrich, izvršni direktor Good Food Instituta (GFI) koji se bavi uspostavom zdravog, humanog i održivog sustava opskrbe hranom, ulaže napore kako bi što više ljudi počelo jesti meso proizvedeno na alternativni način - genetskim inženjeringom bilja ili laboratorijskim uzgojem stanica mesa, prenosi Quartz.

>>> Zaštita potrošača: 82,6 posto građana Hrvatske smatra da na naše tržište dolazi hrana koja je lošije kvalitete

Tvrtka čije bi djelovanje moglo dovesti do globalne transformacije poljoprivrede

Osnovan prije godinu dana, GFI broji 15 zaposlenika, a otvoren je natječaj za 17 novih radnih mjesta. Između ostalih, traže i direktora za međunarodni angažman koji će nagledati rad sa stranim vlastima, investitorima, poduzetnicima i aktivistima koji stoje iza alternativnih pokreta. Njihov rad mogao bi dovesti do transformacije poljoprivrede na globalnoj razini. Grupa već sada ima suradnike u Brazilu, Kini i drugim državama, a stekli su ugled nudeći stratešku podršku i lobiranje u korist kompanija koje proizvode meso na alternativni način. Tvrtka trenutno surađuje s dvije političke stranke na prijedlozima za provođenje reforme prehrambenog sustava koje će uputiti kongresu.

Friedrich i njegovi zaposlenici ulažu napore kako bi osigurali opstanak mnogim novim, održivim i ekološki prihvatljivim sudionicima u prehrambenoj industriji tako što pokušavaju pridobiti pažnju potrošača.

Planovi za Brazil

U ožujku je GFI angažirao Gustava Guadagninija, bivšeg izvršnog direktora kompanije Whirlpool, na poziciju direktora podružnice u Brazilu. Guadagnini se nalazi u Sao Paolu, a timu GFI-ja se pridružio s akcijskim planom za lansiranja biljne hrane na tržište. U kompaniji smatraju da je Brazil idealno tržište za njih zbog nedavnog skandala s najvećom svjetskom kompanijom JBS koja se bavi pakiranjem mesa. Iako je JBS negirao optužbe za davanje mita državnim inspektorima u zamjenu za labavije propise o sigurnosti hrane, zaradili su zabranu proizvodnje u 10 od 36 svojih objekata na području Brazila sve dok traje istraga.

>>>Mediteranska prehrana rizik od smrtonosnog raka dojke gotovo upola smanjuje

Vodeći brazilski poslovni časopis, Exame, nedavno je objavio priču o tome da meso budućnosti može biti ‘100 posto meso s 0 posto životinjskog porijekla‘, nakon što su primijetili da su brazilski potrošači sumnjičavi spram mesne industrije i zainteresirani za alternative. Friedrich je objasnio da je kvalitetnije meso na bazi bilja ono što Brazil treba s obzirom na to da su proizvodi koji se trenutno nude na tom tržištu skupi i uglavnom lošeg okusa. Guadininijev prvi korak bit će uspostava partnerskog odnosa s lancima restorana i tvrtkama u prehrambenoj industriji diljem Brazila kako bi omogućili širenje prehrambenih proizvoda na bazi bilja diljem tržišta.

Planovi za Kinu

GFI bi trebao bi ostvariti suradnju s kineskom vladom i poduzetnicima kako bi postavili temelje koji će, kako kažu, dovesti do renesanse mesne industrije u Kini. - U idealnom slučaju pronaći ćemo suradnike u kineskoj vladi ili na moćnim pozicijama u zajednici kineskih poduzetnika. Kineska vlada ima kapacitet da ulože milijarde dolara u taj posao, rekao je Friedrich.

Kampanja je tempirana tako da slijedi poruke kineske vlade koje šalju svojim sugrađanima sugerirajući im da jedu manje mesa.

Friedrichova kompanija planira zaposliti najmanje dvije osobe kako bi promicale taj alternativni trend u Kini.

Globalni planovi

Meso uzgojeno u laboratorijima trenutno se može kupiti na ograničenom broju mjesta u Americi. Friedrich očekuje da kako će se širenjem te industrije u skladu s rastućom potražnjom pokrenuti regulatorna pitanja vezana uz takvo meso. U američkoj prehrambenoj industriji formirane su grupe koje se bore protiv stavljanja takvih proizvoda na tržište. U očekivanju budućih izazova, GFI je stvorio partnerske odnose s odvjetnicima u Kanadi, Velikoj Britaniji i Tajvanu kako bi se lakše borili s takvim situacijama. - Čisto meso će dobiti regulatorno odobrenje, a mi želimo za to stvoriti temelje, kazao je Friedrich.

27. travanj 2024 14:01