Aktualno
StoryEditor

Budućnost regionalne politike i samouprava u 21. stoljeću teme Foruma poljskih i hrvatskih regija

25. Rujan 2017.

Domaćin ovogodišnjeg, šestog Foruma poljskih i hrvatskih regija je srednjovjekovni poljski grad Torun. Forum se održava od 11. do 14. listopada u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske, a okupit će predstavnike poljskih vojvodstava i hrvatskih županija, stoji u priopćenju.

>>>Poljska ‘detektirala’ kompromisno rješenje o izaslanim radnicima u EU

Cilj Foruma svakako je i nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je zemlja koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je država prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova.

- Poljska je država s kojom imamo mnogo sličnosti pa se dobro razumijemo, dijelimo iste ciljeve i ista načela. Budući da je Hrvatska devet godina nakon Poljske ušla u obitelj Europske unije, prepoznali smo tu zemlju kao dobar uzor. Pokazalo kako su naše županijske razvojne agencije najspremnije aplicirati za sredstva europskih fondova. To je najbolji pokazatelj kako smo prihvatili poljska iskustva i savjete te da su županije na dobrom putu da postanu nositelji regionalnog razvoja, objasnio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk razloge organiziranja ovog susreta.

>>>Poljska bi mogla početi uvoziti američki plin

Glavna tema šestog po redu susreta predstavnika poljskih i hrvatskih regija bit će globalne promjene u Europi i samouprava u 21. stoljeću s posebnim naglaskom na budućnost kohezijske politike  nakon 2020. godine. Od ostalih tema Foruma važno je spomenuti rasprave o alatima za samouprave u okviru regionalnog razvoja, turističkom razvoju regija i razvoju gospodarstva kroz prekograničnu suradnju, razvoju infrastrukture te javno-privatnom partnerstvu. Ovogodišnji susret poljskih i hrvatskih regionalnih predstavnika pod pokroviteljstvom je predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.

- Mogu reći da je ovaj Forum najbolji pokazatelj kako bi zemlje unutar Europske unije trebale surađivati, stvarati prijateljske odnose, razmjenjivati iskustva i biti primjer jedne drugima, zaključio je predsjednik Pauk.

18. travanj 2024 21:12