11. srpanj 2017.

Buffett donirao 3,17 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe; najviše izdvojio za zakladu Gates

Poznati investitor Warren Buffett u ponedjeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara dionica svoje kompanije Berkshire Hathaway zakladi Bill & Melinda Gates te četirima obiteljskim dobrotvornim organizacijama, što je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od desetljeća staroj namjeri da većinu svog bogatstva dade u dobrotvorne svrhe.

>>>Bill Gates i Warren Buffet otkrivaju što bi napravili da bankrotiraju

Dvanaesta godišnja donacija američkog milijardera za pet dobrotvornih organizacija uključila je 18,63 milijuna dionica serije ‘B‘ tvrtke Berkshire, pojedinačne vrijednosti od 170,25 dolara prema tržišnoj cijeni od ponedjeljka.

Kompanija je objavila da je Buffett (86) od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi zakladi Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sjedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, unatoč tome što je više od 40 posto udjela poklonio.

>>>10 najboljih savjeta Warrena Buffeta za uspješno investiranje

Zaklada Gates, koja je usredotočena na unaprijeđenje zdravstvene skrbi, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedjeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom i direktor Berkshirea.

Buffett je također donirao zakladu Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i zaklade Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova djeca Howard, Susan i Peter.

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svijetu.

>>>Buffett ‘dila’ izraelske državne obveznice

Prije objave donacija, Forbes je neto vrijednost Buffettovog bogatstva procjenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internetsku prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španjolski poduzetnik i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.