Aktualno
StoryEditor

Burilović: Trebamo kuhare i konobare, a 2145 zainteresiranih učenika nije se moglo ni upisati

12. Veljača 2019.

Predsjednik HGK Luka Burilović danas je upozorio na paradoksalnu situaciju prošle jeseni kad je u srednjim školama ostalo neupisano 2145 učenika koji su se željeli školovati za deficitrarna zanimanja kuhara i konobara. A upravo ta zanimanja sve više rješavamo stranom radnom snagom.

- Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3.800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1.200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za ‘ovdje i sada‘, već dugoročan plan, istaknuo je Burilović na konferenciji ‘Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti‘.

>>>Najtraženiji u 2018. – kuhar, konobar, trgovac i programer

Poručio je kako je ključno poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snage te kako u razvoju turizma uvijek trebamo imati na umu širu sliku gospodarstva.

- Razvojem turizma s ponudom visoke kvalitete idemo prema cjelogodišnjem poslovanju. Za primjer mogu navesti zdravstveni turizam. To pak znači manje sezonaca i više radne snage sa sigurnim radnim mjestom i kontinuiranim izvorom primanja, zaključio je Burilović.

20. travanj 2024 03:20