Korona i biznis
29. ožujak 2018.

Butković i Marić: Restrukturiranjem cestovnog sektora autoceste ostaju u hrvatskim rukama

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da će refinanciranjem dugova cestovnog sektora godišnje uštede na kamatama dosezati 50 milijuna eura, da se radi i na poslovnom restrukturiranju, te je ocijenio da je riječ o velikim, strateškim pomacima.

U sklopu drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, Vlada je danas donijela odluke o davanju jamstva za krediti Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb.

>>>Vlada odobrila državna jamstva od 1,8 milijardi eura za cestarski sektor

Ministar financija Zdravko Marić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenili su kako Vladin model restrukturiranja cestovnog sektora omogućava zadržavanje autocesta u hrvatskim rukama i dugoročnu održivost cestovnog sustava.

Butković je na konferenciji za novinare istaknuo kako prošlogodišnje izdanje obveznica i današnja suglasnost i jamstvo Vlade za kreditno zaduženje kod banaka u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura, omogućuju zadržavanje cesta "u hrvatskim rukama".

Održiv i isplativ sustav

- Opredijelili smo se za restrukturiranje, a ne na prodaju ili monetizaciju i možemo reći da smo autoceste zadržali u rukama građana, a kroz reformu sustav činimo održivim i isplativim, kazao je Butković.

Istaknuo je da je današnjim Vladinim odlukama, uz prethodno izdanje euroobveznice, omogućena ušteda od najmanje 350 milijuna kuna godišnje.

- Kada se to pomnoži s 12 (godina), onda je to jedan Pelješki most, kazao je Butković.

>>>Marić: Pozitivan rejting obvezuje, završavaju se detalji restrukturiranja cestarskog sektora

Krediti su odobreni na rok do 31. ožujka 2030. godine, uz kamatu koja se utvrđuje na temelju referentne stope u visini šestomjesečnog Euribora, uvećane za maržu od 1,95 postotnih bodova godišnje, a u slučaju da je vrijednost Euribora negativna, vrijednost referentne stope se izjednačava s nulom.

Efektivna kamatna stopa je 2,05 posto. Prve tri godine krediti se polugodišnje otplaćuju ukupno 5 posto od glavnice kredita, a preostalih 95 posto glavnice otplaćuje se u idućih 18 polugodišnjih rata.

- Kompanije će biti sposobne same otplaćivati teret svog duga i u idućih 15 godina očekujemo da će se taj dug otplatiti, kazao je.

>>>Marić i Butković: Nastavlja se restrukturiranje cestarskog sektora

- Transparentno i dobro upravljamo javnim dugom, restrukturiramo postojeći dug, činimo značajne uštede na kamatama i na taj način otvaramo dodatan prostor, ne samo za ove tri kompanije nego i za ukupan rezultat proračuna opće države, dodao je ministar financija Zdravko Marić.

50 milijuna eura uštede

- Kada se zbroje učinci izdavanja obveznice i novog, povoljnijeg kreditnog zaduženja, ukupno se refinancira 3,1 milijarda eura duga triju cestovnih tvrtki od ukupno 5 milijardi eura duga, uz godišnje uštede od najmanje 50 milijuna eura, rekao je Marić.

Najavio je i refinanciranje daljnjih 400 milijuna eura duga za što će se pričekati 2019. godina, pa preostaje još 1,5 milijardi eura koji bi se trebali otplatiti redovnim putem, kako obveze budu dospijevale.

>>>Plenković: Pregovara se o refinanciranju 1,3 milijarde eura cestarskih dugova

U usporedbi s time, monetizacijom bi se, rekao je Marić, "riješile" dvije i pol milijarde eura duga, a za ostalo trebalo bi ići u novi dug.

- Netko prije nas je ocijenio da nema druge alternative do monetizacije ili prodaje, no naš model je unapređenje operativnog poslovanja kompanija i smanjenje tereta financijskih obveza, poglavito kamata, rekao je Marić.