Aktualno
StoryEditor

Butković: legaliziramo Uber; Taksisti: nacrt je pod utjecajem određenih lobista i vodi u anarhiju

12. Prosinac 2017.

Liberalizacija i aplikacija te jednaki uvjeti za sve, tri su ključne poruke Prijedloga novoga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je u javnom savjetovanju do 31. prosinca, istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture na okruglom stolu na temu ‘Liberalizacija taksi prijevoza‘, koji se održao u utorak u Hotelu Esplanade u Zagrebu, u organizaciji Jutarnjeg lista. Žestoka rasprava vodila se između ministra Butkovića i Bože Miletića, predsjednika Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u jer je velika većina Uberovih zahtjeva uvažena, tvrtke koja, kako kaže Miletić, u Hrvatskoj radi skoro dvije godine i nije registrirana ni za što i koja izbjegava plaćanje poreza.

>>>Taksisti: Brzi rast segmenta korporativnog prijevoza

- Ovakav nacrt zakona rađen je pod utjecajem određenih lobista. Svjesni smo da ako se ovakav zakon usvoji, koji je presedan, stvorit će se potpuna anarhija na tržištu. Aplikacija je neprecizan uređaj i korisnici će najviše stradati. To uopće nije mjerni uređaj. U Hrvatskoj imamo taksimetre koje podešava Državni zavod za mjeriteljstvo, a aplikacije nisu precizne, rekao je Miletić.

Butković je istaknuo da Uber nije legalan po važećem zakonu, no da će po novom biti, a što se tiče uporabe aplikacije, da je na samim korisnicima izbor. Petar Dragić, predsjednik Udruženja taksista pri HGK, kritizirao je također uporabu aplikacije umjesto taksimetra, ali i istaknuo da novi Zakon smanjuje zapreke ljudima da postanu taksisti, što povećava broj zaposlenih i dovodi do smanjenja cijena.

>>>VIDEO: Udruženje taksista HOK – Predloženi zakon o cestovnom prometu ugrožava 2.500 obrtnika

Naime, prijevoznicima se pruža mogućnost biranja hoće li naplatu obavljati putem taksimetra ili aplikacije, no oni koji odaberu aplikaciju ipak neće biti tretirani nekom posebnom kategorijom prijevoznika, kao što su to tražili uberovci, već će svi biti smatrani taksistima i morati zadovoljiti jednake uvjete rada. Predloženo je također da taksist iz jednog područja može doći voziti na bilo koje drugo mjesto u zemlji, a jedinica lokalne samouprave bit će mu dužna izdati dozvolu u roku od 15 dana.

>>>Taksisti zbog Ubera najavili tužbe protiv države, kaznene prijave i prosvjede

Davor Tremac, direktor Ubera za Hrvatsku istaknuo je da oni pozdravljaju ovaj prijedlog zakona koji je dobar smjer te da će približiti Hrvatsku Europi.

- Međutim, naši prijedlozi nisu uvaženi. Mi ćemo postaviti pitanja kroz e-savjetovanje je li potrebno licencirati i na lokalnoj razini i na državnoj, je li potreban dodatan ispit za vozača te želimo i dalje ostati posebna kategorija za naše vozače gdje se nova ekonomija može na bolji način regulirati kroz tu djelatnost.

19. travanj 2024 07:30