Aktualno
StoryEditor

Butković predložio smjenu ‘rastrošnog‘ šefa HAKOM-a Lučića

04. Siječanj 2017.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predložio je premijeru prijevremenu smjenu ravnatelja državne agencije za mrežnu regulaciju HAKOM-a Dražena Lučića i još dva člana uprave.

Butković je prema pisanju 24sata premijeru Andreju Plenkoviću poslao dopis ispisan "prilično neuobičajenim jezikom" u kojem navodi primjere "sasvim neprimjerenog načina komunikacije" Lučića i ocjenjuje da je s Vijećem HAKOM-a "teško surađivati".

HAKOM nadzire 13 milijardi kuna vrijedno tržište telekomunikacija i infrastrukture. Agencija se dosad financirala kroz naknade sudionika na tržištu telekomunikacija bez proračunskog novca, no nove smjernice Vlade praksu prepoznaju kao pogrešku i traže da se od sljedeće godine HAKOM integrira u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministar je primjere mučne suradnje naveo kroz šest točaka, među kojima je četveromjesečno odbijanje HAKOM-a da izmjeni statut i omogući provedbu vladinog programa za pristup širokopojasnom internetu.

U dopisu se navodi da je Lučić  "neprimjereno i neutemeljeno pisao požurnice premijeru" da se usvoji njihov program rada HAKOM-a iako mu je ministarstvo jasno reklo da prvo mora izmijeniti statut i da je zatrpavao ministarstvo nizom zaključaka kojim traži da se njegovu kritičaru i članu Vijeća Zdravku Jukiću onemogući samostalno istupanje. Na kraju, ministarstvo navodi da je davao "ničim dokazane optužbe i insinuacije na račun nadležnih državnih službenika i traženje pisanih isprika" te imao "druge oblike neprimjerene i neutemeljene prepiske s ministarstvom".

"Da se pita ministra, odmah bi bio smijenjen"

Lučić već dugo trpi kritike zbog "rastrošnosti", agencija je svojedobno unajmila prostore za 12 milijuna kuna i trošila značajan novac na reprezentaciju. 24sata su nedavno došla u posjed računa koji pokazuju da su iz HAKOM-a prije Božića naručili kravate i rupce za 86.000 kuna iako je ministar Butković zatražio štednju.

- Da se pita ministra i njegove suradnike, odmah bi bio smijenjen, ali konačnu odluku donosi Sabor - rekao je neimenovani sugovornik iz ministarstva za 24sata.

- Vidjeli smo neki dan, nisam ni znao da se toliko kravata naručuje jer mi nismo tvrtka, mi nismo kompanija koja pokušava pridobiti poslovne partnere. Znači mi smo državna institucija koja svoj novac prikuplja s tržišta i ne bismo smjeli biti tako rastrošni kao što je to radio kolega Lučić - rekao je za HRT Zdravko Jukić, član Vijeća HAKOM-a koji je premijeru Plenkoviću također uputio iscrpno pismu čiji je sažetak tvrdnja da Lučić “kontinuirano narušava ugled" agencije.

>>>HAKOM odbacio napise od rastrošnosti

20. travanj 2024 09:57