19. travanj 2018.

Butković: U 540 naselja razvijat ćemo širokopojasnu infrastrukturu

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA), a kojim će biti obuhvaćeno 540 naselja u prigradskim i ruralnim područjima.

"To je izrazito važan program i za korištenje odgovarajućih financijskih sredstava koje je Hrvatska dobila iz Europske komisije, kao i za dostupnost interneta i novih generacija tehnologija u cijeloj Hrvatskoj", kazao je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković.

>>> ‘Dualitet’ u Šibensko-kninskoj županiji: Samo 51 posto kućanstava ima brzi internet

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da se taj program odnosi na izgradnju i upravljanje agregacijskom infrastrukturom za širokopojasne i ultra brze mreže te da je ujedno i program koji sadržava državnu potporu.

Taj je program, dodao je, važan za ostvarivanje ciljeva iz Digitalne agende za Europu do 2020. i strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj do 2020.

"Donošenjem tog programa omogućuje se Hrvatskoj korištenje sredstava iz EU fondova u iznosu do najviše 101,4 milijuna eura, od čega će se najviše, 86,2 milijuna eura ili 85 posto financirati iz europskog fonda za regionalni razvoj u skladu s odlukom Europske komisije", objasnio je Butković.

Naglasio je da će ciljana područja izgradnje širokopojasnih mreža većinom obuhvatiti područja u kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji te je time planirano obuhvatiti ukupno 540 ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima.

>>> Butković najavio potpisivanje ugovora s Kinezima o gradnji Pelješkog mosta za ponedjeljak

"Provedba ovog programa je nužna, budući postojeći kapaciteti i tehnološke značajke postojećih mreža ne omogućuju razvoj pristupnih širokopojasnih mreža u ruralnim područjima", kazao je Butković, najavljujući da će program biti izveden kroz javni investicijski model kao veliki projekt koji će nadzirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao nositelj programa.

Tvrtka Odašiljači i veze (OiV) bit će zadužena za tehničku provedbu, a tako izgrađena infrastruktura ostaje u državnom vlasništvu i daje se u dugoročni najam svima operatorima na tržištu pod jednakim uvjetima i u skladu s njihovim potrebama.

Agregacijska mrežna infrastruktura povezuje naselja, za razliku od pristupne koja ide od naselja do kuća korisnika.