16. svibanj 2017.

Butković: Varaždin u novom ustroju HŽ Infrastrukture ponovno postaje logističko željezničko središte

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u ponedjeljak u Varaždinu da će u novom ustroju HŽ Infrastrukture u tom gradu ponovno biti logističko željezničko središte.

Ministar Butković u Varaždinsku županiju, gdje je posjetio Novi Marof, Varaždinske Toplice i Varaždin, stigao je kako bi, kako je rekao, podupro HDZ-ove kandidate na lokalnim izborima te kako bi se upoznao s aktualnim problemima u prometnoj infrastrukturi.

>>> Novotny: Ulaganje od desetak milijardi kuna u željeznicu otvorilo bi 20 000 radnih mjesta

Kandidat za gradonačelnika Varaždina Damir Habijan upoznao ga je s problemom cestovnog prijelaza preko željezničke pruge nekoliko stotina metara od željezničkog kolodvora, tzv. kućanske rampe, koji je jedina cestovna veza istočnog dijela s ostatkom grada. S obzirom na izgrađenost tog dijela grada i 200-tinjak novih stanova, taj prijelaz dijeli Varaždin na dva dijela i otežava promet i sigurnost građana, rekao je Habijan i dodao da je "bilo nekoliko inicijativa, ali se s mrtve točke nije pomaknulo". Ministar Butković odgovorio je da će se problem riješiti u suradnji Grada Varaždina, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i HŽ Infrastrukture.

"Razgovarao sam s upravom HŽ Infrastrukture da mi preuzmemo projektiranje i da vidimo koje je rješenje, denivelacija ili premještanje. Predložio sam i da se sagleda problem željezničkog kolodvora koji treba obnoviti i rekonstruirati. Sredstava u Europi ima", rekao je Butković te dodao kako dosad nije bilo razgovora i konkretnih zaključaka, ali to će se riješiti nakon lokalnih izbora s novom gradskom vlašću.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Denis Čupić istaknuo je da su u gospodarskom programu predvidjeli jačanje željeznice te je podsjetio da je za Milanovićeve Vlade sjedište HŽ Infrastrukture iz Varaždina premješteno u Koprivnicu.

>>> Utrka za prvu komercijalnu hyperloop liniju

"Varaždin je izgubio značaj koji je uvijek imao kao prirodno logističko čvorište - željezničko i cestovno. Jedna od glavnih gospodarskih mjera u našem programu je ponovno pozicioniranje Varaždina kao centra regije pojačanim valoriziranjem željeznice, povratkom HŽ Infrastrukture u Varaždin te razvijanjem željeznice i drugog cestovnog prstena oko Varaždina", rekao je Čupić.

"Mislim da je to bila nepravda. Ne umanjujem značaj Koprivnice, ali znamo što je Varaždin i kakav značaj ima za sjevernu Hrvatsku. U novom ustroju HŽ Infrastrukture napravit ćemo sve da Varaždin bude logističko i željezničko središte, što je oduvijek bio", zaključio je ministar Butković.  Ministar mora, prometa i infrastrukture potvrdio je u Novome Marofu izgradnju istočne gradske obilaznice te rekonstrukciju državne ceste D-24 Mađarevo-Pece, dva projekta od kojih je prvi vrijedan 100 milijuna kuna i drugi 35 milijuna, te u Varaždinskim Toplicama izgradnju izlaza s prilazne ceste prema autocesti za autobusni kolodvor.