Aktualno
StoryEditor

IGH ostaje bez posla u Sjevernoj Makedoniji

16. Kolovoz 2022.

Izgleda se da je propao novi posao Instituta IGH-a u Sjevernoj Makedoniji zbog nedostavljanja bankarske garancije u iznosu od 2,6 milijuna kuna do 5. kolovoza, piše danas Poslovni dnevnik. 

Riječ je angažmanu za stručni nadzor i savjetnika za gradnju Koridora VIII. i koridora X-D, u vrijednosti 22,6 milijuna eura, od čega se 8,7 milijuna kuna, prema nedavno potpisanom ugovoru, odnosilo na IGH.

Kako je kompanija u kolovozu objavila, u zajednici ponuditelja na čelu s IGH-a partner je i makedonski Institut za ceste. Međutim, bankarska garancija za pravovremeno i kvalitetno izvršenje ugovora nije u roku dostavljena naručitelju – Javnom poduzeću za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije, pa su tender poništili.

Iz Uprave JPDP-a potvrdili su svoju najnoviju novu odluku u izjavama za makedonski portal Faktor. Kako pak prenosi portal indikator.ba, s obzirom na to da nakon odabira najpovoljniji ponuditelj ne poštuje rok za dostavu bankarske garancije, prekršena je Izjava o ozbiljnosti, pa stoga u Upravi JPDP-a zaključuju da ugovor nema pravni učinak, ni mogućnost realizacije.

Ovu informaciju zasad ne prate dodatne pojedinosti, dok u Upravi IGH-a tijekom jučerašnjeg blagdana nije bilo moguće dobiti pojašnjenje.

No, iz JPDP-a su priopćili i da je u tijeku žalbeni rok do 19. kolovoza,te da potom kreće “novi postupak za raspisivanje natječaja za izbor nadzornika i savjetnika koji će voditi pregovore s američko-turskim konzorcijem “Bechtel i Enka”, koji bi trebao graditi infrastrukturni Koridor 8 (dionica: Tetovo – Gostivar – Bukojchani i projekt autoceste Trebeništa – Struga – Qafasan) i Koridor 10 D (dionica autoputa Prilep – Bitola)”.

23. travanj 2024 14:00