01. svibanj 2018.

Čačić: Bez industrije, bez proizvodnje nema ozbiljne države; Štromar: Moramo održati stabilnost

Trakošćan je mjesto obilježavanja 1. svibnja gdje već tradicionalno praznik rada slavi HNS, a otprije nekoliko godina i Narodna stranka- reformisti, pa su danas u isto vrijeme u posjet stranačkim kolegama došli potpredsjednik Vlade i bivši varaždinski župan Predrag Štromar te predsjednik reformista i sadašnji župan Radimir Čačić, ali do njihova susreta nije došlo.

Dvije su stranke prvosvibanjske proslave na Trakošćanu organizirale jedna dugoj u neposrednoj blizini, tako da je razmak između klupa i stolova bio desetak metara.

>>> Premijer: Pad proizvodnje može biti povezan sa situacijom u Petrokemiji ili Uljaniku

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potredsjednik Vlade Štromar  je novinarima rekao kako misli da je u zadnjoj godini najbitnije bilo postići političku stabilnost koju treba zadržati pa u sljedeće dvije godine ne smije doći do prijevremenih izbora.

"Imali smo prije dvije vlade koje su bile potpuno nestabilne. Nisu se mogla povlačiti EU sredstva, deficit je bio sve veći, a vidimo već prošle godine imali smo suficit, izjavio je Štromar.  Dodao je kako je to utjecalo na lanjski rast plaća više od pet posto, što smatra nedovoljnim.  Na daljnji rast, po njegovim riječima, važno je u sljedećoj godini odraditi sve reforme najavljene kroz nacionalni program reformi. Štromar optimizam temelji  na rastu investicija. Spomenuo je da će se samo u energetsku učinkovitost Ministarstvo graditeljstva sljedeće tri godine uložiti više od pet milijardi kuna.

>>> Neočekivan pad industrijske proizvodnje 

"Vidim da se već dosta naših poduzetnika  prijavljuje na natječaj i puno su bolje cijene nego što su bile. Tako će ti poduzetnici imati mogućnost dati bolju plaću svojim radnicima, rekao je Štromar te je još jedom podsjetio da je u svemu ključna politička stabilnost.

Čačić: Bez industrije, bez proizvodnje nema ozbiljne države

Župan Varaždinske županije i predsjednik Narodne stranke reformisti, Radimir Čačić, odgovarajući na novinarsko pitanje kakva je situacija u Županiji u vezi s plaćama i što se može napraviti, naglasio je da najnoviji podaci govore o novom padu industrijske proizvodnje u odnosu na prošli mjesec, ali i isto razdoblje prošle godine te kako to nije dobro.

"Bez industrije, bez proizvodnje nema ozbiljne države, nema socijalne politike, nema zdravstva ni obrazovanja, rekao je Čačić te dodao da je sjever Hrvatske "kičma" industrijske proizvodnje, a naročito Varaždinska županija.

Podsjetio je da Varaždinska županija ima najnižu nezaposlenost u RH  te 16 opremljenih zona  i da u županiji nema problema u dijelu koji ovisi o lokalnoj samoupravi. Smatra da je ovog trenutka cijela odgovornost na državi.

>>> Bernardić u čestitki za 1. svibnja predložio povećanje minimalca na 4 tisuće kuna

"Ukinuti teret poreznog opterećenja s proizvodnog rada- to je poruka Vladi. Mi ovdje danas ne možemo opstati s najnižim plaćama u Hrvatskoj, a ni Hrvatska ne može opstati s najnižim plaćama u proizvodnji, poručio je Čačić te dodao da Varaždinska županija ima dva puta nižu nezaposlenost nego Hrvatska, a manje zaposlenih nego prije deset godina.

"Skinite nam administraciju s vrata. Smanjite administraciju na godišnjoj razini najmanje tri  do četiri posto, trošak administracije, i tada ovdje možemo s donjom granicom plaće od 5.000 kuna opstati i razvijati se, poručio je Čačić.  Dodao je i kako minimalne plaće, po njemu, nisu više tema. Mišljenja je da dizanje te plaća na razinu od 3.500 kuna neće zadržati ljude u Hrvatskoj.  Zaključio je da je to poruka njegove stranke za što će se boriti na razini države. Rekao je  kako je cilj dovesti onu industriju čija je donja granica primanja 800 eura.