14. lipanj 2018.

Čačić i Boras ugovorili suradnju Varaždina i zagrebačkog Sveučilišta

Varaždinski župan Radimir Čačić i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras potpisali su u četvrtak u Varaždinu ugovor o suradnji, koji predviđa niz zajedničkih aktivnosti na više područja od znanosti, preko kulture i turizma do gospodarstva.

Prema potpisanom ugovoru, zajednički će se surađivati na razvoju znanstvenih i stručnih potencijala Varaždinske županije, kao i razvoju turističkih i kulturnih potencijala. Među ostalim, zajednički će se raditi na razvoju inovacija i prijenosa znanja i tehnologija u gospodarstvu županije, te razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u županijskoj upravi i ostalim obrazovnim, zdravstvenim i znanstvenim ustanovama.

>>> Čačić o povratu duga županiji: Rekao sam Divjak - ljudi bar jednom se držite svoje riječi

Suradnja će biti usmjerena i prema realizaciji zajedničkih stručnih i znanstvenih istraživanja, zatim realizaciji centara kompetitivnosti u strukovnom obrazovanju, te realizaciji zajedničkih gospodarskih programa i projekata.

Rektor Boras je nakon potpisivanja rekao kako je Varaždin, kao jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva javna sveučilišta, u jako dobroj poziciji da privlači studente iz cijele zemlje i regije, te da bi mu upravo potpisani sporazum mogao pomoći na tom putu.

S tim se složio i župan Čačić te naveo kako je Varaždin specifična sredina u segmentu potencijala koji se otvara visokoškolskom obrazovanju.

"Lokacijski, tu smo na 20 kilometara od Slovenije, na 20 kilometara od Mađarske, 60 od Austrije. S druge strane, najjače naše sveučilište, ovo zagrebačko, je tu niti na sat vremena autoputom, a osnovali smo i relativno dobro je krenulo naše Sveučilište Sjever", kazao je Čačić i dodao kako je po svim brojkama Varaždin jezgra oko koje bi se trebalo razvijati visokoškolsko obrazovanje na sjeveru Hrvatske. Danas potpisani sporazum, naglasio je Čačić, korak je u tom smjeru.

>>> Čačić: Pred nama je ‘test snage‘ 

Boras je rekao da Varaždin već sada ima odličnu infrastrukturu, novi studentski dom, kao i planove za daljnji razvoj u smislu visokog obrazovanja. Od postojećih visokoškolskih institucija naveo je Fakultet znanosti i informatike te Geotehnički fakultet s traženim smjerom eko-inžinjerstva. Za Sveučilište Sjever rekao je kako ono nije konkurencija zagrebačkom Sveučilištu Zagreb, već se jako dobro uklopilo u daljnji razvoj županija na sjeveru Hrvatske. "Upravo su ovo sve prednosti koju dobro vidimo i mi i župan. Cilj nam je da mladi nakon što dođu studirati ovdje kasnije i ostanu", zaključio je Boras.