13. ožujak 2018.

Čačić o kurikularnoj reformi: Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični

Varaždinski župan Radimir Čačić u utorak je ponovno kritizirao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak optužujući njezino ministarstvo da ne radi ništa i da su rezultati tragični.

Financiranje ‘učionica budućnosti‘

Kritiku je uputio u Ivancu, u izjavi novinarima, gdje je u Srednjoj školi bio na otvorenju ‘učionice budućnosti‘, novog koncepta suvremene škole. Povod toj kritici jest to što je većinu novca za taj milijunski projekt izdvojila Varaždinska županija. Naime, vrijednost projekta je milijun kuna, od kojih je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stiglo 144 tisuće, škola je osigurala 110 tisuća, a ostatak od 720 tisuća kuna izdvojila je Varaždinska županija.

- Kao i obično, nosimo uglavnom sve sami, države gotovo da i nema. Tih 144.000 kuna su europski novci. Žao mi je da je tako. Nažalost, Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični. Na kurikularnoj reformi se ne radi ništa, na investicijama još manje, izjavio je Čačić te dodao kako to potvrđuje i Europska komisija, po čijem su mišljenju najmanji pomaci i rezultati upravo u obrazovnom sustavu.

>>>Čačić o povratu duga županiji: Rekao sam Divjak – ljudi, bar jednom se držite svoje riječi

- Mi to ne smijemo i ne možemo tolerirati. Ovo je apsolutno u Hrvatskoj jedinstveno. Za nas je to ogromna investicija, posebno s obzirom na dugove koje Vlada prema nama ima, ali želimo pokazati kako će izgledati buduće škole u ovoj županiji, zaključio je župan Čačić.

Varaždinski župan Radimir Čačić je početkom veljače prozvao potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da namjerno opstruiraju dogovoreni povrat duga države Varaždinskoj županiji za troškove izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva, pozivajući ih da se "bar jednom drže svoje riječi".

>>>Čačić: Štromar i Divjak ‘opstruiraju’ isplatu novca za gradnju škola

‘Učionica budućnosti‘ novi je koncept suvremene škole koja učenika stavlja u središte učenja i potiče kreativnost, komunikaciju, samostalnost i kritičko mišljenje uz korištenje modernih informatičko-komunikacijskih tehnologija u učenju i poučavanju. ‘Učionica budućnosti‘ u ivanečkoj Srednjoj školi opremljena je suvremenom informatičkom opremom.

- Naši učenici koriste se tehnologijom u svakidašnjem životu. Svi ti podatci utječu na promjenu koncepta obrazovanja. Nastavnik više nije glavni izvor informacija, nego je naglasak na korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, rekla je na otvorenju ravnateljica Srednje škole u Ivancu Lidija Kozina.