23. ožujak 2018.

Čačić: Vrijeme da se maknu manekenke i da reforme počnu voditi ozbiljni ljudi

Varaždinski župan Radimir Čačić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u petak su u Koprivnici ponovno podsjetili na neispunjavanje sporazuma s Vladom RH iz 2013. po kojem je ona trebala preuzeti financiranje projekata javno-privatnog partnerstva, ali se, kako je rekao Jakšić, jednostrano povukla i time oštetila Grad Koprivnicu za otprilike četiri milijuna kuna.

Zato su pokrenute tužbe, a Vladi je svojedobno poslan i prijedlog nagodbe, no iz Banskih dvora do danas nema odgovora, dodao je.

Jakšić je podsjetio kako je prije 12 godina javno-privatno partnerstvo pokrenulo mnoge investicije iz školstva i zdravstva diljem Podravine i Prigorja te u Varaždinskoj županiji.

- Bio je to veliki iskorak u obrazovnom sustavu, istaknuo je te dodao da je zahvaljujući tom programu izgrađena Gimnazija Frana Galovića u Koprivnici, čiji učenici danas postižu zavidne rezultate.

>>>Čačić jednoglasno izabran za predsjednika najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija

Po modelu javno-privatnog partnerstva trebale su biti izgrađene obrtnička škola u Koprivnici i osnovna škola u gradskoj četvrti Podolicama, trebala se rekonstruirati i Osnovna škole Đure Estera, a zgrada sinagoge prenamijeniti u glazbenu dvoranu.

Čačić je u svojem istupu bio posebno oštar prema ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak te potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru.

- Dok su oni u Vladi, nisam optimist i vjerujem da s njima nema pozitivnog pomaka, rekao je Čačić te dodao da je HNS vrlo brzo poprimio obilježja HDZ-a koji nije sklon programu javno-privatnog partnerstva, a bolji model nikad nije ponudio.

>>>Čačić o kurikularnoj reformi: Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični

Podsjetio je na izvještaj Europske komisije koji govori o lošim rezultatima reformi u našoj zemlji.

- Nažalost, komisija je kao najgori segment izdvojila obrazovanje, rekao je Čačić te dodao da u Varaždinskoj županiji 94 posto djece pohađa jednosmjensku nastavu, a hrvatski je prosjek 36 posto.

Također je rekao kako su ga tijekom razgovora u Ministarstvu obrazovanja uvjeravali da država ne smije ulagati u školstvo.

- Ovo je luda država, rekao je Čačić te dodao kako je "vrijeme da se maknu manekenke, a da reforme počnu voditi ozbiljni ljudi".