Aktualno
StoryEditor

CADCAM Grupa pomaže u optimizaciji odabirom odgovarajuće tehnološke strategije

05. Rujan 2018.

Od kasnih 80-ih proizvodne tvrtke povećale su produktivnost primarno optimizacijom ponavljajućih poslova. Rezultati u smislu produktivnosti su bili impresivni, ali mnoge od njih nisu to prenijele u proces razvoja proizvoda.

Kako se ciklus razvoja proizvoda učestalo skraćuje, neophodno je cjelokupni razvojno-proizvodni proces učiniti što produktivnijim. Uspješne tvrtke uočile su prednosti novih IT tehnologija i rješenja te dokazuju kako odabir odgovarajuće strategije uključuje i odabir novih programskih rješenja. Takva programska rješenja, osim što optimiziraju svaki korak u procesu razvoja proizvoda, uklapaju se u cjelokupno poslovanje tvrtke.

>>>Strategija 2030 – Tehnološki poduzetnici: Svijet se drastično mijenja, moramo se pripremiti

Iako postoje značajne razlike u smislu širine i dubine procesa i tehnologija, za uspješno postavljanje strategije razvoja proizvoda tvrtka treba razumjeti sve pod-procese razvoja proizvoda i odrediti koji od njih su primjenjivi na njihov poslovni model, razumjeti kako pod-procesi moraju raditi neometano kako bi postigli optimalan krajnji učinak te procijeniti tehnologiju i uvjeriti se kako će odabrano rješenje biti u mogućnosti zadovoljiti potrebe tvrtke, ne samo danas, nego i u sljedećih 10-20 godina.

Odgovarajuća tehnološka strategija

Rast produktivnosti u razvoju proizvoda moguće je postići ukoliko se izabere odgovarajuća tehnološka strategija. Danas je ponuda rješenja velika, ali samo poslovne platforme za upravljanje životnim vijekom proizvoda zaista rješavaju izazove razvoja proizvoda s kojima se većina tvrtki susreće. Popularna ERP rješenja mogu riješiti pojedine izazove, ali potrebe tvrtki vrlo brzo prerastu mogućnosti takvih rješenja.

Stoga, kako bi se odabrala najbolja tehnološka strategija, tvrtke trebaju uzeti u obzir cijeli niz izazova s kojima se suočavaju tijekom životnog vijeka proizvoda. Osim današnjih izazova, u obzir se trebaju uzeti i izazovi s kojima će se tek susresti.

Industrijska rješenja

Ukoliko se odabiru rješenja pristupi na drugačiji način, rezultat je mnoštvo različitih rješenja koja daju odlične rezultate i mnoštvo različitih podataka. Nedostatak je što nisu međusobno povezana i onemogućuju brzo i efikasno traženje informacija. Također, nema kolaboracije između timova unutar odjela, kao ni različitih odjela međusobno, što s druge strane ograničava potencijalna poboljšanja produktivnosti.

S obzirom da je svaka industrija specifična, pa tako i izazovi s kojima se suočavaju, korisnici mogu izabrati industrijska rješenja koja su posebno prilagođena izazovima njihove industrijske grane. Ovakva industrijska rješenja nastala su kao rezultat najboljih praksi pojedine industrije i aplikacija od kojih svaka predstavlja rješenje za jedan dio poslova. Implementacija ovakvih sveobuhvatnih rješenja značajno je brža u usporedbi s implementacijom pojedinih različitih rješenja ili pak pojedinačnih rješenja za svaki proces.

Baza poslovne platforme

Sveobuhvatna jedinstvena poslovna platforma koja obuhvaća sve segmente poslovanja, od ideje, planiranja, konstruiranja, testiranja, kontrolinga do održavanja i reciklaže, najbolje je rješenje koje će omogućiti učinkovito upravljanje svim procesima u razvoju proizvoda, planiranju i provedbi proizvodnje kao i plasmanu na tržište te servisiranju proizvoda tijekom njegovog životnog ciklusa.

Platforma omogućuje povezivanje svih koji na bilo koji način sudjeluju u životnom ciklusu proizvoda. Svi aspekti definicije proizvoda trebaju biti obuhvaćeni, pohranjeni, dijeljeni, implementirani i potvrđeni – od samog zahtjeva korisnika, njegovih iskustava i očekivanja od proizvoda, preko komentara i rezultata simulacija proizvoda u virtualnom svijetu, te mogućnosti da se takav proizvod proizvede u kratkom roku i za prihvatljivu cijenu.

Iako se svi podaci nalaze u jednoj bazi poslovne platforme, svaki od sudionika koristi aplikacije prema potrebama koje ima. Cilj ovakvog pristupa je premostiti jaz između inženjeringa, marketinga, prodaje i održavanja kroz suradničko okruženje koje je dovoljno veliko i fleksibilno kako bi obuhvatilo sve koji sudjeluju u bilo kojem dijelu procesa razvoja proizvoda.

Primjenom jedinstvene poslovne platforme, osim što se optimiziraju i unaprjeđuju procesi u razvoju, proizvodnji, prodaji i servisiranju, nastaje baza znanja kao jedinstvena vrijednost i kvaliteta svakog proizvoda i tvrtke što predstavlja najvrjedniji doprinos modernih tehnologija i primjene poslovne platforme za upravljanje životnim vijekom proizvoda.

Ukoliko i Vi želite izgraditi svoju bazu znanja ili saznati više informacija o mogućnostima jedinstvene poslovne platforme, možete kontaktirati CADCAM Grupu.

18. travanj 2024 15:26