Korona i biznis
18. ožujak 2019.

Čak 30 predavača na Liderovoj konferenciji o greenfield investicijama, dolazi i ministar Horvat

Greenfield investicije, iako najpoželjnija vrsta ulaganja, najzahtjevniji su oblik investiranja. Na ovogodišnjoj Liderovoj konferenciji Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost središnja tema su razvojni i investicijski izazovi u jedinicama lokalne samouprave.

Čak 30 govornika i predavača će na dvodnevnoj konferenciji u Općini Medulin govoriti o strateškim izazovima za greenfield ulaganja u Hrvatskoj, makroekonomskim okvirima, primjerima iz prakse.

Ove godine, konferenciji će sudjelovati Darko Horvat, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kroz panel diskusije ulagači i predstavnici jedinica lokalne samouprave prezentirat će svoja iskustva u planiranju i realizaciji greenfield projekata.

>>>Buić: Sve se može sinergijom sva četiri stupa – gospodarskog, realnog, lokalnog i državnog

Kako prevladati probleme i potaknuti razvoj kvalitetnog upravljanja u trgovačkim društvima u vlasništvu općina i gradova, koja su najbolja europska iskustva u upravljanju poduzećima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kako se upravlja takvim društvima i Medulinu te kako se realizira jedan greenfield projekt – pitanja su i teme su koje će se obrađivati prvoga dana konferencije.

Drugoga dana konferencije govorit će se o ulozi jedinica lokalne samouprave u održivome razvoju, prikazat će se uspješna realizacija projekta Bauwer Boena u Gradu Đurđevcu te će se na panel diskusiji govoriti o modelima financiranja investicija u jedinicama lokalne samouprave.

Na kraju konferencije bit će prezentirane Medulinske preporuke koje bi trebale pridonijeti poboljšanju uvjeta za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija.

Ususret ovogodišnjoj konferenciji, podsjećamo na prošlogodišnje Medulinske preporuke. Svakako će biti zanimljivo analizirati je li se i što od preporuka ostvarilo od tada.


Medulinske preporuke 2018:

1. Hrvatskoj treba novi ekonomski model. Cilj novog modela treba biti stvaranje izvozno orijentiranog gospodarstva.

2. Sredstvo za ostvarivanje tog cilja su greenfield i brownfield investicije koje će za posljedicu imati značajno povećanje plasmana roba i usluga na svjetsko tržište.

3. Osnovni kriteriji po kojima se trebaju odabirati investicije koje treba posebno poticati su: a) udio izvoza, b) udio domaćih sirovina, repromaterijala i usluga u finalnom proizvodu/usluzi, c) broj novih radnih mjesta, d) stupanj suvremenosti tehnologije, e) visina ostvarene dodane vrijednosti, f) ekološka prihvatljivost.

4. Nužno je napraviti akcijski plan poticanja i privlačenja poželjnih investicija, odrediti mjerljive ciljeve, odgovorne institucije i rokove realizacije.

5. Umjesto oslanjanja samo na tržišna gibanja, slučajnost i sreću, država mora imati proaktivan pristup u privlačenju poželjnih ulaganja. Potrebno je značajno povećanje sredstava za aktivno privlačenje ulaganja, te objedinjavanje u jednu prepoznatljivu instituciju.

6. Poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama.

7. Promjena zakonodavnog okvira nužna je za uklanjanje administrativnih prepreka (razrada je u posebnom dijelu ovih Medulinskih preporuka).

8. Investicijska politika treba uvažavati regionalne i lokalne specifičnosti. Unificiranim pristupom nije moguće kvalitetno iskoristiti prave kapacitete ni prednosti za ciljane ulagače.

9. Jedinice lokalne samouprave treba osposobiti za kvalitetnije poticanje ulaganja na svom području.

10. Država treba uvesti i razviti tehnike tzv. “after care” usluge ulagačima, koja će uz ostale aktivnosti dovesti do poboljšanja trenutno lošeg imidža Hrvatske kao mjesta za investiranje u proizvodnju i izvoz namijenjenu svjetskom tržištu.