Korona i biznis
11. travanj 2018.

Cappelli: Rušenja neće biti, uvest će se kontrola svega što se događa u apartmanima

Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu je, sa saborskog Aktualnog prijepodneva, poslao umirujuću poruku iznajmljivačima apartmana.

- Do rušenja neće doći, svi iznajmljivači moći će se rekategorizirati, a oni koji ne žele dati zahtjev za to, moći će raditi dalje, ali neće moći imati zvjezdice, vjerojatno će biti manje popunjeni i imati i manju kvalitetu, odgovorio je ministar HDZ-ovu zastupniku Davoru Lončaru koji je prenio zabrinutost da će izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje se pripremaju, dovesti do rušenja u apartmanima.

>>>Cappelli: Izmjene zakona i pravilnika nisu protiv privatnih iznajmljivača

Ministar uvjerava da do rušenja neće doći, ali će se uvesti kontrola svega što se događa u apartmanima, tri pravilnika koji sada reguliraju smještaj u njima, objedinit će se u jedan. Hoteli, pojašnjava, svake četiri godine moraju proći kontrolu kategorizacije, što u obiteljskom smještaju nije slučaj, pa postoje apartmani u kojima po 20-30 godina nitko nije provjerio zvjezdice.

Ministar ističe značaj obiteljskog smještaja za turističku ponudu, pokriva 56 posto smještajnih kapaciteta, lani je ostvario oko 35 milijuna noćenja, ima oko 350 tisuća zaposlenih, oko 20 milijardi eura vrijednosti izgrađenih objekata.

>>>Bespravna gradnja: Građevinski inspektori obilaze Donju Podstranu

Ministarstvo graditeljstva u sljedeće će dvije do tri godine morati u sanaciju klizišta uložiti oko 150 milijuna kuna, rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar zastupnici Mariji Puh (HNS) koja je upozorila na velik broj klizišta, pogotovo na sjeveru Hrvatske i štete koje uzrokuju na objektima, cestama.

Osigurat ćemo ta sredstva, rekao je Štromar, potvrdivši da je njegovo Ministarstvo u ovoj godini osiguralo 10 milijuna kuna za sanacije cesta ugroženih klizištima, no potrebe su daleko veće.

>>>Divjak: Odabrane su 72 ‘Škole za život’

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jamči da će sve biti spremno za uvođenje eksperimentalnog programa ‘Škola za život‘. Taj program ulazi u 72 škole, 46 osnovnih, 26 srednjih, u njega je uključeno 1500 nastavnika, učitelja, stručnih suradnika, ravnatelja, s programom se kreće najesen za 8500 učenika, rekla je ministrica Bernardi Topolko (HNS) koju je zanimalo hoće li sve biti spremno da godina počne u redu.

Sigurna sam da će se u program uključiti i oni koji se u njega nisu prijavili, odgovorila je Divjak na upit što će biti sa školama koje nisu uspjele uči u u eksperimentalnu skupinu.