Aktualno
StoryEditor

Cargo-partner pomaže socijalno ugroženim romskim obiteljima u Slovačkoj

20. Kolovoz 2018.

Neprofitna organizacija Jugend Eine Welt – Don Bosco Aktion Austria, pomaže romskoj djeci u socijalnoj integriraciji u Orechovom Dvoru, pokraj grada Nitre u zapadnoj Slovačkoj, cargo-partner je glavni sponzor ovog dobrotvornog projekta još od 2012. godine, a nakon prve faze projekt je produžen do kolovoza 2019. godine.

Romi su najčešće izloženi društvenoj segregaciji, prati ih nezaposlenost, manjak perspektive i niska razina obrazovanja. Socijalni problemi su ovisnost o drogi i alkoholu, nasilje u obitelji i rana trudnoća. Trenutno je u naselju Orechov Dvor, pokraj grada Nitre, smješteno 350 osoba, od kojih je 133 djece mlađe od 14 godina. Gotovo sve odrasle osobe nisu formalno zaposlene.

>>>Cargo-partner gradi iLogistički centar u Ljubljani

Misija družbe Sv. Franje Saleškog je pomoći i intervenirati tamo gdje su javne ustanove zakazale ili su prerano odustale. Sestrinski red je započeo rad s predškolskom djecom 2012. godine u Orechovom Dvoru. U prosincu 2014. godine sestre iz reda Sv. Franje Saleškog otvaraju centar Majčino dijete u suradnji sa sestrinskin redom Duha Svetoga i cargo-partnera. Dvije godine kasnije, na inicijativu cargo-partnera, sestre aktivno počinju sudjelovati u radu s djecom u vrtićima.

Kao obučeni socijalni radnici, uz podršku sestrinskog reda Duha Svetoga, sestre Don Bosco vode brojne aktivnosti koje podržavaju održivu integraciju romske djece.

Iskustva i učinci projekta u razdoblju 2014. - 2018. godine

Koristeći Montessori metode u radu s vrtićkom i predškolskom djecom potiču razvijanje vještina i naglašavaju važnost obrazovanja. Osim toga, sestre pružaju ciljanu podršku majkama. U sklopu animiranih grupa u radu kroz igru s djecom, sestre savjetuju majke vezano za obrazovanje, skrb o djeci, prehrani i zdravlju, kao i o pitanjima kućanstva. Na taj način centar za Majčino dijete u Orechov Dvoru potiče međusobni razvoj odnosa majki i djece s dugoročnim ciljem društvene integracije mladih roma.

>>>cargo-partner zabilježio povećanje prihoda u 2017. godini za 26 posto na 698 milijuna eura

Prema zadnjem izvještaju Jugend Eine Welta, u zadnje četiri godine projekta, majke i sestre produbile su odnose uz veliko međusobno povjerenje. Savjeti i preporuke za školovanje i odgoj djece sada imaju dugotrajan učinak. Vidljiv napredak primijećen je kod djece s ranim obrazovanjem, zahvaljujući stečenim vještinama, djeci je olakšana prilagodba pri ulasku u vrtiće i škole. Bez tih dodatnih obrazovnih mjera, njihova niska razina obrazovanja i manjak jezičnih vještina bile bi uzrok stigmatizacije i diskriminacije. Obitelji su uspjele poboljšati život zahvaljujući redovitim posjetima centru za Majčino dijete, gdje su naučile zdravije načine međusobnog djelovanja i suživota.

 Pogled u 2018. – 2019.

Uz pomoć cargo-partnera, sestre iz reda Sv. Franje Saleškog nastavit će s radom centra Majčino dijete, s ciljem integriranja što većeg broja djece, majki i obitelji u program. Sestre će nastaviti s radom, s naglaskom na visokokvalitetno obrazovanje prema Montessori metodi promicanja dječjih talenata i vještina i podrške njihovom zdravom razvoju s ciljem uspješnog ulaska u škole sa šest godina. Ujedno, sestre će i dalje raditi s roditeljima kako bi ojačale roditeljske vještine i obiteljski život. Za sada, projekt se nastavlja do nadolazeće školske godine, koja počinje u rujnu 2018., i traje do kolovoza 2019. godine.

“Rad s organizacijom Jugend Eine Welt za nas je bogato iskustvo. Drago nam je što naš mali dio može omogućiti djeci bolju budućnost. Sestre Don Bosco pomaganjem obiteljima čine više nego dobro djelo, pomažu dugoročno poboljšati život“, rekao je Stefan Krauter, predsjednik uprave cargo-partnera.

>>>cargo-partner donirao 1.160 pari cipela u dobrotvorne svrhe

Cargo-partner već više od deset godina pomaže neprofitnoj organizaciji Jugend Eine Welt u  društvenim projektima diljem Europe, Indije i Bliskog Istoka.

Nedavno je pod pokroviteljstvom cargo-partnera pokrenuta službena stranica https://www.jugendeinewelt.at.

18. travanj 2024 14:20