Aktualno
StoryEditor

Carlyle Group kupila najvećeg australskog vinara

05. Travanj 2018.

Američka investicijska kompanija Carlyle Group objavila je u četvrtak da je kupila najvećeg australskog vinara Accolade Wines u potrazi za prilikama na širenje poslovanja u azijsko-pacifičkoj regiji.

Accolade Wines peti je proizvođač vina u svijetu po obujmu proizvodnje a Carlyle Group kupio ga je od australskog CHAMP Private Equityja, vlasnika 80 posto udjela, i od američkog distributera alkoholnih pića Constellation Brandsa za milijardu australskih dolara (769 milijuna američkih dolara).

>>>Adecco kupio Vettery

Australija je peti izvoznik vina u svijetu a Carlyle Group odlučio se za akviziciju nakon što je australski izvoz vina u Kinu, najveće tržište australskih vina, poskočio u prošloj godini za 63 posto, na 848 milijuna australskih dolara, izvijestio je BBC.

Australska investicijska tvrtka Champ osnovala je Accolade Wines 2011. godine, nakon kupnje australskog i europskog poslovanja Constellation Brandsa za 290 milijuna australskih dolara Accolade Wines izvozi svoje proizvode u više od 140 zemalja svijeta. Sjedište im je u Australiji ali više od dvije trećine prihoda ostvaruju u inozemstvu, uz vrijednost godišnjeg izvoza iznad 350 milijuna australskih dolara.

>>>TUI širi poslovanje, kupuje dio španjolskog Hotelbedsa za 110 milijuna eura

Očekuje se da će Carlyle Group poticati daljnje širenje Accoladea na azijskim tržištima, posebno u Kini, izvijestio je u četvrtak The Australian Financial Review.

Američki Carlyle Group spada među najveće investicijske tvrtke u svijetu, upravljajući imovinom čija vrijednost premašuje 178 milijardi dolara.

25. travanj 2024 08:39