06. veljača 2018.

Carstens: ‘Špekulativni balon‘ bitcoin može postati prijetnja za financijsku stabilnost

Čelnik Banke za međunarodna poravnanja (BIS) žestoko se u utorak obrušio na bitcoin, proglasivši ga špekulativnim balonom i poručivši vlastima da moraju biti spremne zaštititi povjerenje javnosti u financijski sustav.

Kreatori bitcoina možda su zaista namjeravali izgraditi alternativni sustav plaćanja bez sudjelovanja vlasti, ali on se u međuvremenu prometnuo u ‘kombinaciju balona, Ponzijeve sheme i katastrofe za okoliš‘, upozorio je glavni direktor središnje banke svih središnjih banaka svijeta Agustin Carstens, inače bivši guverner meksičke središnje banke.

Vlasti moraju biti budne jer bi kriptovalute mogle potkopati povjerenje javnosti u financijski sustav, naglasio je Carstens u predavanju u Frankfurtu, čiji je suorganizator bila njemačka središnja banka.

Prošle je godine vrijednost kriptovaluta predvođenih bitcoinom naglo porasla a vlasti u većini zemalja nisu intervenirale. Neke su čak prigrlile tehnologiju koja bi mogla smanjiti troškove financijskih transakcija.

>>>Vrijednost bitcoina pala ispod 10 tisuća dolara

Bitcoin je tako u prosincu prošle godine dosegnuo rekordnu vrijednost od gotovo 20 tisuća dolara da bi ove godine naglo oslabio, kliznuvši danas ispod razine od 6.000 dolara.

Nagle oscilacije njegove vrijednosti prisilile su regulatore da zauzmu kritičniji stav prema digitalnim valutama.

Tako je Kina nedavno najavila da će u potpunosti zabraniti trgovanje kriptovalutama nakon što je prošle godine znatno ograničila transakcije. Južna Koreja znatno je ograničila poslovanje internetskih platformi za trgovanje kriptovalutama kako bi smanjila rizik pranja novca.

>>>VIDEO: 50 Cent zaradio milijune u bitcoinima

Dužnosnik BIS-a upozorava da su oštre oscilacije vrijednosti kriptovaluta potkopale njihov potencijal da budu koristan alat u transakcijama i sigurna imovina, što bi upućivalo na zaključak da ih uglavnom mogu koristiti kriminalci za pranje novca.

- Ako se ‘poslovni plan‘ (za kriptovalute) svodi na obavljanje nedopuštenih ili nezakonitih transakcija, tada središnje banke ne smiju dopustiti da se one u prevelikoj mjeri oslanjaju na istu institucionalnu infrastrukturu koja opslužuje cijeli financijski sustav. Također ne smiju dopustiti da se okoriste povjerenjem koje ta infrastruktura jamči, kazao je Carstens.

Poseban je oprez potreban kada se omogući da kriptovalute dijele prednosti financijskog sustava s vezama prema klasičnim bankovnim računima, dodaje Carstens.

>>>Prva žrtva kriptovaluta: Muškarac opljačkan zbog bitcoina

Napominje kako kriptovalute možda još ne predstavljaju sistemski rizik.

- No, ako vlasti ne djeluju preventivno, kriptovalute bi se mogle dublje ispreplesti sa središnjim financijskim sustavom i postati prijetnja za financijsku stabilnost, naglašava.

Prijetnja za okoliš krije se u velikoj količini električne struje koju koriste ‘rudari‘ digitalnih valuta, tumači Reuters.