Aktualno
StoryEditor

Čavar: Prodaja pametnih telefona ulazi u razdoblje cikličnosti umjesto rasta

31. Siječanj 2019.

Četvrti proizvođač mobitela na svijetu Xiaomi otvorio je nedavno vrata svoje prve službene trgovine u Hrvatskoj u zagrebačkom Arena centru. Prvi Mi Store u Hrvatskoj i regiji otvoren je zahvaljujući Bijelić Co, ovlaštenom distributeru Xiaomija za područje Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koji je lani otvorio ovakvu trgovinu u Beču. Kako je došlo do suradnje s Xiaomijem te koji su im planovi za idućih pet godina otkrio nam je u razgovoru Domagoj Čavar, operativni direktor tvrtke Bijelić Co.

>>>London, Beč pa Zagreb: Otvara se prvi Mi Store u regiji

Tvrtka Bijelić Co jedan je od vodećih distributera na području Hrvatske. Možete li nam približiti i opisati čime se sve bavi vaša tvrtka?

- Bavimo se distribucijom širokog asortimana proizvoda gdje smo distributerski partner za neke od najvećih svjetskih kompanija. Rezultat je to kontinuiranog i predanog 25-ogodišnjeg rada, temeljenog na viziji direktora tvrtke Bijelić Co, Viktora Bijelića te vođenog načelima visokih standarda poslovanja, redovitog i pomnog praćenja tržišta kao i prilagođavanja potrebama istog uz neprekidno unaprjeđenje poslovnih procesa te njegovanje kvalitetnih odnosa i suradnje sa svim uključenim dionicima (lokalna zajednica, tijela županijske i lokalne vlasti, dobavljači, kupci, potrošači itd.).

U portfelju Bijelić CO je i Xiaomi, štoviše Bijelić Co je regionalni zastupnik Xiaomija za regiju, uključujući i zemlje zapadnije od Hrvatske. Kako je došlo do suradnje s Xiaomijem i do uspostave takvog povjerenja? 

- Tvrtka Bijelić Co uživa visoki ugled i povjerenje svojih partnera koje je stekla tijekom dugogodišnjeg stabilnog poslovanja kao i značajnih poslovnih rezultata ostvarenih tijekom 25-ogodišnjeg rada i djelovanja. S obzirom na to da smo već neko vrijeme uključeni u razvojne projekte s drugim poslovnim subjektima u Kini, a na području virtualne tehnologije, suradnja sa Xiaomijem dogodila se spontano. Naše reference i profesionalnost prepoznate su kod naših kineskih partnera koji usko surađuju sa Xiaomijem te je naša tvrtka preporučena kao pouzdan partner. Upravo stoga je Xiaomi prepoznao u tvrtki Bijelić Co kao važnog strateškog partnera na regionalnim tržištima. Jednako tako, tvrtka Bijelić Co će upravo zahvaljujući dugogodišnjim stečenim iskustvima, te stavljajući na raspolaganje interne kapacitete i resurse, osigurati najkvalitetniju distribucijsku mrežu Xiaomijevih proizvoda u prethodno spomenutim regionalnim državama.

>>>Na tržištu novih 5 Xiaomi pametnih telefona

Bijelić Co otvorio je 2018. godine čak dva Mi Storea – u Beču te u Zagrebu. Zbog čega ste odabrali upravo ova dva grada?

- Prilikom odabira grada za otvorenje Mi Storea radi se pažljiva analiza tržišta te utjecaja otvorenja trgovine na tržište. Funkcija Mi Storea nije samo prodaja već i edukacija korisnika, prilika za isprobavanje proizvoda, pokazivanje ozbiljnosti i jačine brenda. Nakon provedene detaljne analize učinaka odabrana je lokacija Shopping City Sud – Beč. Nakon uspješnog otvorenja Mi Storea SCS kao prvog u Centralnoj Europi krajem svibnja ove godine, te pozitivnog prijema kod potrošača odlučili smo otvoriti sljedeći Mi Store u Zagrebu, konkretno u Arena centru. Otvorenje je uslijedilo kao logičan slijed širenja i osiguravanja dostupnosti Xiaomijevih proizvoda na našem, domaćem tržištu. Jednako tako, otvorenje drugog Mi Storea u ovom dijelu Europe potvrda je sve veće prepoznatljivosti Xiaomi branda na hrvatskom te regionalnom tržištu, a izvrsna iskustva kao i pozitivni komentari koje svakodnevno primamo od strane krajnjih korisnika potvrda su ispravnosti ove odluke. Interes hrvatskog tržišta za Xiaomijevim proizvodima iz dana u dan raste, a zagrebački Mi Store osim širokog portfelja najnovijih pametnih telefona nudi bogatu paletu ecosystem proizvoda kao i proizvoda poput klasičnih slušalica za pametne telefone, mobilnih USB punjača i auto punjača, robot usisavača, električnih četkica za zube, ali brojnih drugih smart uređaja s kojima Xiaomi zaista čini modernu i užurbanu svakodnevicu lakšom. Otvaranjem Mi Storea hrvatsko tržište pametnih telefona postalo je bogatije za jedan globalan brand kojim smo zajedno potvrdili da vrhunska tehnologija treba i može biti dostupna svima.

U kojem smjeru će se Bijelić Co dalje razvijati? A u kojem smjeru će razvijati suradnju sa Xiaomijem? Kakvi su planovi Bijelić Co za idućih pet godina?

- Tvrtka Bijelić Co temeljit će buduće poslovanje u svom core businessu uz zadržavanje i jačanje postojeće nacionalne i regionalne tržišne pozicije. Pored navedenog, planiraju se i dodatna ulaganja u segmentu distribucije kao i produbljenje te osnaživanje partnerskih odnosa s tvrtkom Xiaomi koje u konačnici ima za cilj jačanje tržišne pozicije zemalja u kojima je tvrtka Bijelić Co d.o.o. službeni distributer kao i osiguravanje preduvjeta za ostvarenje dosadašnjih impresivnih poslovnih rezultata, a sukladno kojima Xiaomi konstantno bilježi porast isporuke pametnih telefona. Naime, Xiaomi je već u trećem kvartalu 2018. godine ostvario svoj godišnji cilj isporuke od 100 milijuna uređaja s porastom isporuke pametnih telefona od 21,2% te rastom tržišnog udjela od 2,2% čime je zauzeo stabilnu četvrtu poziciju na globalnom tržištu pametnih telefona.

>>>Xiaomi nezadrživo raste – u drugom kvartalu ostvario 68 posto veće prihode

Xiaomi je brand koja se bori s Appleom, Huaweijem, Samsungom. Kako Bijelić vodi borbu s predstavnicima tih marki u regiji za Xiaomi? 

- Iako je prodaja pametnih telefona na svjetskom tržištu pala u 2018. godini po prvi puta otkad to tržište postoji, Xiaomi čvrsto drži poziciju četvrtog tržišnog lidera. Ovaj pad ujedno i signalizira činjenicu da će prodaja pametnih telefona uskoro ući u novo razdoblje koje će karakterizirati cikličnost umjesto dosadašnjeg rasta, što podrazumijeva promjene i prilagodbe u poslovanju tehnološki orijentiranih kompanija. U tom kontekstu tvrtka Bijelić Co bori se s predstavnicima konkurentskih marki snagom branda Xiaomi te inovativnim pristupom prodajnim i marketing aktivnostima. Kao što je premisa Xiaomi kompanije da se krajnjem kupcu treba osigurati najbolja vrijednost za novac utrošen u kupnju pametnog telefona i/ili uređaja potrošačke elektronike tako i Bijelić Co pokušava osigurati najbolju vrijednost za uložena sredstva i napore promicanja branda. Pri tome, Xiaomi je poznat po visokom uvažavanju povratnog mišljenja potrošača i korisnika što mu osigurava konkurentnu prednost u odnosu na Apple, Samsung i Huawei. Redovitim osluškivanjem bila svojih korisnika te Xiaomijevih fanova okupljenih oko tzv. „Mi“ zajednice, Xiaomi donosi odluke o budućim smjerovima razvijanja novih proizvoda temeljenih na iznimnoj kvaliteti i inovacijama pri čemu je sve (aplikacije i uređaji) orijentirano prema tzv. pametnom načinu življenja.

Kolike prihode i dobit očekujete za ovu godinu?

- Dosadašnje poslovanje tvrtke Bijelić Co d.o.o. bilo je obilježeno izuzetno pozitivnim poslovnim prihodima, a s obzirom na intenzivni razvoj i realizaciju poslovne suradnje s tvrtkom Xiaomi, očekujemo da će se navedeni pozitivni trendovi odraziti i za 2019. godinu. Dobit će najviše ovisiti globalnim trendovima na području mobilne tehnologije te budućim aktivnostima u podizanju Xiaomi branda na regionalnim tržištima. Svakako očekujemo dvoznamenkasti rast prihoda.

20. travanj 2024 23:57