Aktualno
StoryEditor

CEBR: Indija će 2018. godine prestići Francusku i postati peto gospodarstvo svijeta

28. Prosinac 2017.

Indija bi, prema svemu sudeći, iduće godine mogla prestići Britaniju i Francusku te postati po veličini peto svjetsko gospodarstvo, prenosi Fortune. Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) u svom pregledu ekonomskih trendova 2018. iznio je optimistični pogled na globalno gospodarstvo u kojemu će prevladavati jeftina energija i tehnologija.

Uspon indijske ekonomije jedan je od tih trendova koji govore da će azijska gospodarstva činiti top 10 globalnih gospodarstava u idućih 15 godina.

>>>Na globalnoj razini 2017. su obilježili uragani, Trumpovo ‘divljanje’, izbori, nuklearke, terorizam

Douglas McWilliams, potpredsjednik CEBR-a kazao je da unatoč privremenim zastojima indijsko gospodarstvo i dalje stoji uz bok gospodarstva Francuske i Velike Britanije, a u 2018. bi ih moglo prestići, te postati peto svjetsko gospodarstvo.

Ističe i da bi Kina mogla prestići SAD kao najveće svjetsko gospodarstvo 2032., no budući da je Trumpov utjecaj na trgovinu blaži no što se očekivalo, SAD će zadržati svoju globalnu krunu godinu dana dulje no što je bilo očekivano.

>>>‘Otvorena’ Francuska zemlja godine u izboru The Economista

Rusija je bila iznimno osjetljiva na niske cijene nafte, te se previše oslanja na energetski sektor stoga će vjerojatno pasti na 17. mjesto do 2032., dok se sada nalazi na 11.

Ekonomski stručnjaci anketirani za potrebe izrade pregleda trendova, krajem listopada izjavili su kako će globalni gospodarski rast u idućoj godini vjerojatno malo ubrzati, na 3.6 posto s 3.5 posto koliko je iznosio u godini na izmaku.

25. travanj 2024 10:23