Aktualno
StoryEditor

Čehok i načelnici kreću u ‘najveći komunalni infrastrukturni projekt u povijesti‘ Varaždina

13. Rujan 2017.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i načelnici deset okolnih općina u srijedu su potpisali ugovor o partnerstvu u projektu izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracija Varaždin, u vrijednosti od oko  684 milijuna kunu bez PDV-a, a očekuje se da će prvi radovi početi ove jeseni.

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin obuhvaća područje Grada Varaždina i 10 općina – Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sv. Ilija, Kneginec i Trnovec Bartolovečki.

>>>EU financira poboljšanje vodoopskrbne mreže, pročišćavanje otpadnih voda u Slavoniji i Baranji i Istri

Vrijedan je 684.664.161, kunu bez PDV-a, a EU će ga sufinancirati sa 71,38 posto. Ostatak će sufinancirati Republika Hrvatska, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave.

Zbog veličine samog obuhvata i količine radova koji su predviđeni projektom ovo je za područje Varaždinske županije jedan od najvećih projekata ikad realiziranih, rečeno je na potpisivanju ugovora u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Projekt obuhvaća 82.000 stanovnika i 27.000 gospodarskih subjekata

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako je riječ o najvećem komunalnom infrastrukturnom projektu u povijesti grada.

- To je prvi takav ugovor o partnerstvu s okolnim općinama i meni je drago da nas je Europa na neki način natjerala da više surađujemo. U okolici Varaždina svako domaćinstvo imat će svoj kanalizacijski priključak, zaštitit će se okoliš, izvori pitke vode, napravit će se i dogradnja pročistača, a i nova prometna infrastruktura, ceste, pješačke i biciklističke staze, rekao je Čehok.

>>>Mažar: Izvođači radova priječe isporuku ‘perverzno’ pročišćene vode za Poreštinu

Riječ je o izgradnji ukupno 204 kilometra novih gravitacijskih cjevovoda, 108 crpnih stanica i 37 kilometara pripadnih tlačnih cjevovoda, kao i rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Varaždinski gradonačelnik očekuje da bi prvi radovi trebali početi ove jeseni. Direktor komunalne tvrtke Varkom Marijan Cesarec istaknuo je da projekt obuhvaća više od 82.000 stanovnika i više od 27.000 gospodarskih subjekata.

- Svi su natječaji gotovi i izabrani izvođači osim za pročistač. Taj je tender u kontroli kod Hrvatskih voda i za nekoliko dana i taj natječaj će biti pokrenut. To je jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj u toj vrsti komunalne infrastrukture, kazao je Cesarec.

Nakon potpisivanja ugovora o partnerstvu Grada Varaždina i deset općina slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

19. travanj 2024 14:18