Aktualno
StoryEditor

CEO Milkosa: Podrhtavanje se osjeti diljem poljoprivrednih zemljišta u BiH i izvan nje

19. Lipanj 2017.

Adin Fakić, izvršni direktor najstarije mljekare u Bosni, krizu koja potresa Agrokor, koji je njihov najveći klijent, usporedio je s potresom. Kazao je da iako je epicentar u Hrvatskoj, podrhtavanje se osjeti diljem poljoprivrednih zemljišta u susjednoj Bosni i izvan nje, piše Reuters.

Tijekom posljednjeg desetljeća Fakićev Milkos gradio je poslovanje s Konzumom, koji sada otkupljuje oko 35 posto njihove godišnje proizvodnje koja iznosi oko 20 milijuna litara mlijeka.

>>>Lešinari oko Agrokora nisu hedge fondovi, nego drugi ulagači

Jedina razlika je u tome što Konzum više ne plaća svoje dugove, otkako je težina duga pritisnula Agrokor.

Tisuće radnih mjesta trenutno je na klimavim nogama zbog krize Agrokora, što opterećuje napore integracije malih gospodarstava u regiji.

>>>Wagner: Agrokor je fantastična kompanija koja treba zadržati ključne sastavnice

- Ako akumuliramo višak robe, morat ćemo otkazati svoje ugovore s poljoprivrednicima i to u najgorem slučaju njih 300. To bi značilo tisuće izgubljenih radnih mjesta u cijeloj zemlji. Bosna i Hercegovina je mala zemlja i svaki nepravilan potez na tržištu, koji bismo mogli okarakterizirati kao blagi potres, ima jak utjecaj. Prehrambena industrija je posebno osjetljiva, rekao je Fakić.

- Ekspanzija Agrokora bila je preteča novog vala regionalne poslovne integracije. Međutim, kriza Agrokora je u tijeku, daljnja regionalna ekonomska integracija će morati pričekati. Slovenija i Srbija krenule su štititi svoja domaća tržišta od potencijalnog kolapsa Agrokora, kazao je Luka Orešković, partner u investicijskoj i savjetodavnoj tvrtki Spitzberg Partners.

Kriza Agrokora potresa cijelu regiju i brojne industrije, od mesne preko slastičarske do turizma. Otprilike polovica radne snage u više od 700 tvrtki u državama bivše Jugoslavije povezano je s Agrokorom, bilo izravno ili putem svojih dobavljača, navodi Reuters.

Dug Agrokora dobavljačima u Srbiji procjenjuje se na oko 130 milijuna eura, a prema slovenskim dobavljačima on iznosi oko 40 milijuna eura.

U svibnju, slovenska vlada imenovala je povjerenika za Mercator, tvrtku u Agrokorovom vlasništvu koja zapošljava 10 tisuća ljudi,

- Svaka država u regiji će se okrenuti protekcionizmu, kazao je Saša Đogović iz beogradskog Instituta za tržišna istraživanja.

U Hrvatskoj je oko 150 tisuća ljudi zaposleno u tvrtkama koje su Agrokorovi dobavljači, a suočene su s prijetnjom potencijalnog kraha gospodarstva. Vlada je u travnju intervenirala kako bi preuzela kontrolu nad Agrokorom, kojeg je vodio njegov osnivač Ivica Todorić, s ciljem da se kompanija u idućih 12 mjeseci restrukturira, podsjeća Reuters.

Ante Ramljak, vladin povjerenik za Agrokor započet će proces restrukturiranja, a prema njegovoj procjeni 30 posto od 180 tisuća radnih mjesta ovisnih o Agrokoru, 30 tisuća izravno i 150 tisuća neizravno, nestalo bi, a tvrtke bi bankrotirale.

Restrukturiranje će značiti brzu prodaju nekih od Agrokorovih tvrtki, što će dovesti do smanjenja broja zaposlenih i gubitak radnih mjesta. Mnogi dobavljači se boje da nikada neće nadoknaditi novac koji im Agrokor duguje, već da će glavni vjerovnici uzeti svoj dio.

>>>Agrokor primio gotovo 10,000 tražbina vjerovnika

Dobavljači su dvaput zaprijetili obustavom isporuke tijekom otplate, a neki od njih su podigli uzbunu zbog mjenica koje je izdao Agrokor koje bi mogle biti unovčene u bankama. Prema mjenicama banke bi mogle tražiti novac od dobavljača ako Agrokor ne isplati dugovanje bankama. Isporuka teče redovito, no neki dobavljači su počeli tražiti plaćanje unaprijed.

Fakić je kazao da želi nazad Milkosov novac, a problemi s plaćanjem od strane Agrokora toj mljekari započeli su u ožujku, ipak odbio je navesti koliko iznosi dug.

- Dobavljači žele redovite i sigurne isplate, trebamo jamstvo za budućnost. Očekujemo da će nam platiti dug, kazao je Fakić.

27. travanj 2024 01:36