Aktualno
StoryEditor

CEO Nvidije: Za manje od četiri godine imat ćemo potpunu autonomiju automobila

29. Listopad 2017.

Izvršni direktor multinacionalne kompanije Nvidia, Jensen Huang, hrabro je najavio da će za maksimalno 4 godine potpuno autonomni automobili zavladati cestama, piše The Next Web. Iako bi ta najava mogla šokirati mnoge, sve je veći popis kompanija koje sudjeluju u razvoju takve tehnologije. Svatko tko do sada nije primijetio da su autonomni automobili neizbježni živi u neznanju.

Nvidia kao proizvođač high-end grafičkih kartica za računalne igre zapravo je jedan od najvećih sudionika tog tržišta. Nvidia je potiho postala potencijalno najvažniji proizvođač čipova za AI sustave.

>>>VIDEO: Japanski proizvođači predstavljaju nesigurnu budućnost automobilske industrije

Prema mišljenju financijskih stručnjaka Nvidia će do 2021. održati 66 posto udjela globalnog AI tržišta, a posljednje dvije godine tvrtka je imala rekordnu dobit.

Kada će automobili dosegnuti razinu autonomije 4/5, što znači da će moći voziti nekim, ili čak svim, cestama bez čovjeka za volanom, čipove za napajanje takvih automobila proizvodit će Nvidia. Iako su mnogi do sad javno rekli kada pretpostavljaju da će se autonomni automobili napokon naći na cestama, najbolje je osloniti se na to što misli osoba koja izrađuje opremu bez koje takvi automobili ne mogu postojati.

Tesla, Ford, Audi, GM i Nissan samo su neki proizvođači automobila koji su najavili da će upravo njihov autonomni automobil doći na tržište u narednih pet godina. Ostale tech tvrtke kao što su Apple, Google, Uber, kao i brojne druge koje rade na projektima proizvodnje takvih automobila očekuju da će u sljedećih 5 godina na cestama biti potpuno autonomni automobili.

>>>‘Bespilotni’ kamioni premijerno se provozali singapurskim cestama

Postoji bezbroj startupa posvećenih usavršavanju različitih aspekata tehnologije. Unatoč svemu i dalje postoje tvrdoglavi pojedinci koji misle da će zakoni spriječiti pojavu autonomnih automobila, kao i oni koji tvrde da klasične automobile neće tako lako zamijeniti autonomni jer neće svatko htjeti kupiti takav automobil.

Iako poneki nemaju dobro mišljenje o autonomnim automobilima, činjenica je kako su 94 posto automobilskih nesreća uzrokovane ljudskom pogreškom.

 

20. travanj 2024 13:19