12. rujan 2018.

CEPOR: Akvizicije su prilika za brzo širenje malih i srednjih tvrtki

Prema istraživanju Business Transfer Barometar koje je 2015. proveo CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, u Hrvatskoj je oko 16.000 poduzeća s više od 170.000 zaposlenih čiji bi vlasnici trebali početi s planiranjem prijenosa poslovanja. U zapadnoeuropskim zemljama s dugom tradicijom privatnog vlasništva i poduzetništva uobičajeni su prijenosi poslovanja s već utvrđenom stopom (ne)uspješnosti i rizika. Naime, u europskim istraživanjima navodi se procjena prema kojoj 450.000 poduzeća s oko dva milijuna zaposlenih svake godine prolazi prijenos poslovanja, pri čemu oko 150.000 poduzeća ne uspijeva pronaći adekvatno rješenje, zbog čega je upitno oko 600.000 radnih mjesta. Istraživanja pokazuju i da se prijenos poslovanja na članove obitelji događa u 15-35 posto slučajeva, a prodaja poduzeća u više od 40 posto njih.

Radi promidžbe i demistifikacije strateške odluke o rastu poslovanja akvizicijom drugog poduzeća, CEPOR sa stručnjacima u području spajanja i akvizicija pokreće edukativni program ‘Klub kupaca malih i srednjih poduzeća‘ koji će se održavati u listopadu za one poduzetnike koji planiraju unaprijediti svoj biznis rastom kroz akvizicije i spajanja.

>>>Step Ri poziva mala i srednja poduzeća na uključivanje u program razvoja usluga

Najveća je razlika između našeg i razvijenog sustava za prijenos poslovanja u tome što je kod nas vrlo malo onih koji su voljni i financijski sposobni za preuzimanje, odnosno kupnju poduzeća, ističu iz CEPOR-a. U Belgiji, primjerice, na online platformi regionalne agencije za prijenos poslovanja Sowaccess omjer između registriranih prodavatelja i potencijalnih kupaca malih poduzeća iznosi 1:3. U Engleskoj onaj tko želi postati poduzetnik najprije će otići na neku online platformu i prema kriteriju visine ulaganja, industrije i geografskog područja istražiti koja su poduzeća na prodaju te preuzimanjem već uhodanog biznisa započeti poduzetničku karijeru. Jednako tako, pri donošenju odluke o rastu poslovanja na nekom drugom geografskom području vlasnici poduzeća istražit će mogućnost i nerijetko radije preuzeti uhodani biznis i integrirati ga u svoje poslovanje nego rasti organski, otvarati vlastite podružnice ili slično, napominje Mirela Alpeza, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i direktorica CEPOR-a.

‘Dijete‘ ili ‘projekt‘

– Poduzeće se često gleda kao skupina različitih resursa, od kojih su kupcu neki zanimljivi, a neki nisu, pa se tako i dogovaraju preuzimanja i spajanja dijelova biznisa. I vrlo se rijetko može čuti da poduzetnik za poduzeće kaže da je ‘njegovo dijete‘, već ‘projekt‘ koji je imao svoj cilj i svrhu, nakon čije realizacije poduzetnik ide dalje, u nove projekte – tvrdi Alpeza, koja smatra da će od svih praznina ili nedostajućih komponenti ekosustava za prijenos poslovanja u Hrvatskoj najveći izazov biti razviti svijest poduzetnika o poslovnoj prilici koja leži u preuzimanju već uhodanog biznisa, bilo kao poduzetnik početnik koji će na taj način započeti posao ili poduzeće s potencijalom rasta koje će akvizicijom ostvariti brz i kvalitetan rast.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]