Aktualno
StoryEditor

Cerar: Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama

22. Prosinac 2017.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u petak da će njegova vlada ustrajati na "svojim granicama" do kojih bi trebala doći provedbom arbitražne presude o granici s Hrvatskom.

- Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća, kazao je Cerar na svečanoj akademiji u Ljubljani kojom je obilježen 23. prosinca 1990. kad su Slovenci na referendumu glasovali za samostalnost.

>>>Erjavec: Hrvatska neće u Schengen ni OECD prije no što implementira arbitražnu odluku

Naglasio je da će se Slovenija pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj. Cerar je pozvao na jedinstvo u domaćoj politici, kakva se pokazala prilikom referenduma iz 1990. i prilikom stjecanja samostalnosti šest mjeseci kasnije.

- Jedinstvo i samostalnost ostaju naše zajedničke, temeljne vrijednosti. Vjerujem da u svakoj ozbiljnijoj kušnji moramo iskazivati jedinstvo kao prije 25 godina, a izborenu samostalnost ne smijemo nikada zaboraviti ili zanemariti ni u djelovanju u međunarodnim integracijama, kazao je Cerar.

19. travanj 2024 11:18