Aktualno
StoryEditor

Černobilska ostavština: Radioaktivne divlje svinje tumaraju Švedskom

29. Listopad 2017.

Radioaktivne divlje svinje koje trenutno lutaju diljem Švedske dokaz su da nuklearne katastrofe imaju dugoročne učinke na okoliš, i to ne samo blizu mjesta gdje su se dogodile, piše Quartz.

Tri desetljeća je prošlo od eksplozije u nuklearnoj elektrani u Černobilu, a divlje svinje u švedskoj imaju visoku razinu radioaktivnosti zbog toga što su gljive kojima se hrane ukorijenjene duboko u zemlju koja je ostala radioaktivna. Od 30 divljih svinja koje su pregledane, njih 24 pokazale su visoku razinu radijacije.

>>>AfD mladim ženama poklanja ‘suzavac protiv životinja’

Divlje svinje hranu traže u tlu zbog čega su izložene tragovima joda i cezija koji su ostali u tlu dugo vremena nakon što su prestali biti prisutni na površini zemlje. Prije dva desetljeća divlje svinje na sjeveru Švedske su gotovo pa istrijebljene zbog njihove destruktivnosti za poljoprivredno zemljište, međutim njihova populacija se nakon toga razmnožila. Procjenjuje se kako na tom području živi oko 25 tisuća jedinki.

Širenje vijesti o nuklearnim svinjama mogla bi odbiti lovce, a poljoprivrednici strahuju kako će broj divljih svinja u tom slučaju drastično narasti što bi moglo ugroziti šume i usjeve.

>>>Čovječanstvu prijeti ‘ekološki armagedon’ ako ne očuva leteće insekte

Ipak, iz švedskog nadležnog tijela za sigurnost od zračenja tvrde kako se lov na divlje svinje može nastaviti nesmetanim intenzitetom jer je rizik za ljudsko zdravlje minimalan. Čovjek bi trebao pojesti nevjerojatno veliku količinu svinjetine, koju je većini ljudi gotovo pa nemoguće pojesti, kako bi bio izložen većem riziku od raka. Osim toga, količina cezija prisutna u kontaminiranom mesu može se značajno umanjiti termičkom obradom hrane.

25. travanj 2024 17:19