Aktualno
StoryEditor

Cerovečki: Povećanje minimalca donijet će ozbiljne probleme tekstilcima

30. Studeni 2018.

Ako se značajno ne smanje davanja doprinosa iz i na plaću, Vladina odluka o povećanju minimalne plaće na 3750 kuna bruto uzrokovat će ozbiljne probleme u svim poduzećima koja su radno aktivna i nisko akumulativna, kao što su ona koja se bave preradom tekstila, kože i drva, tvrdi Ivica Cerovečki, predsjednik Uprave krapinske Kotke.

- U Kotki minimalnu plaću prima 20 do 25 posto zaposlenika. To su oni koji rade na najjednostavnijim ručnim poslovima. Oni ne sudjeluju u šivanju i stvaranju proizvoda. Prosječna plaća na razini tvrtke je 3.558 kuna neto, odnosno 4.180 bruto. U idućoj godini ćemo iskoristiti mogućnost koje nam pruža iznos od 7500 kuna neoporezivih sredstava. Isplaćivat ćemo ih kroz cijelu sljedeću godinu na način da će se oko 600 kuna mjesečno uključiti u plaće djelatnika - priča nam vlasnik jedne od vodećih konfekcija u Hrvatskoj.

>>> Grubišić: Minimalac ne treba povećavati, treba ga ukinuti

Kotka je ove godine uložila u novu opremu, strojeve i školovanje kadrova 800.000 eura vlastitih i kreditnih sredstava PBZ-a i HBOR-a.

- Kako bismo opstali bilo je nužno investirati jer radimo dnevno oko  550-570 komada muških odijela u tzv. oplemenjenim lohn- poslovima, Radimo kompletnu tehničku pripremu za naše kupce, kupujemo većim dijelom i pribore, a kupci šalju samo visoko kvalitetne tkanine i nešto pribora s njihovim logo-znakom. U svim našim poslovima ino kupac sudjeluje sa svojim radom 35-40 posto, a Kotka svojim šivanjem 60-65 posto jer je to najmanji dio koji moraju raditi u svojoj zemlji kako bi njihova muška odijela imala etiketu Made in... - objasio je Cerovečki kojem su u Njemačkoj klijenti Pierre Cardin, Baldessarini, Eduard Dressler, Wilvorst, Strenesse te Müller Massmanufaktur za šivanje po mjeri. A s 30 posto kapaciteta rade i za poznatu talijansku grupaciju LUBIAM moda.

Ulaganja u stručnu edukaciju

Kotka se ne može uspoređivati s cijelom granom jer, kako kaže njezin vlasnik, spada u najmodernije tehnički i tehnološki opremljene konfekcije, a djelatnici su im vrlo dobro obučeni – pogotovo stručni kadar.

- U zadnjih desetak godina u Kotki su boravili najeminentniji tehničko-tehnološki stručnjaci koji su postojali u Njemačkoj i Nizozemskoj te smo njihovim znanjem i umijećem oplemenili rad naših djelatnika. Najnoviji  takav primjer odnosi se na šivanje po mjeri, što predstavlja najviši oblik konfekcijske proizvodnje  o kojem smo učili od Josefa Mosera, poznatnog salonskog modnog krojača robne kuće Lodenfrey iz Münchena. On je u više navrata boravio u Kotki tijekom  prošle i ove godine. Nažalost, danas više  u Njemačkoj ni u ostalim dijelovima stare Europe nema nijedne poznate konfekcije, a kamoli stručnjačka za tu djelatnost - rekao je Cerovečki.

Borba za promjenu tečaja

Pritom je dodao kako već dugi niz godina preko udruženja gospodarstvenika, ministarstava i znanstvenih institucija pokušavaju utjecati  na odluke odgovarajućih institucija na promjeni tečaja.

- Tečaj od 7,4 kn za 1 euro daleko je ispod stvarne vrijednosti za izvoznike, što odgovara samo uvozno orijentiranim gospodarstvenicima Hrvatske. Godinama se borimo da taj tečaj bude 7,89 kuna, ali do sada u tome nismo uspjeli te je naša borba bila uzaludna - zaključio je Cerovečki.

23. travanj 2024 14:06