07. studeni 2018.

CERP: Crikvenički Jadran jedini dao obvezujuću ponudu za kupnju Cluba Adriatic

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) zaprimio je jednu obvezujuću ponudu za kupnju tri poslovna udjela odnosno 100-postotni udjel u društvu Club Adriatic, i to ponudu crikveničkog Jadrana, koje je ponudio cijenu od 50,5 milijuna kuna, što je dva milijuna kuna više od tražene početne cijene.

CERP je postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju tri poslovana udjela (što čini sto posto temeljnog kapitala) u Clubu Adriatic pokrenuo 23. kolovoza, po početnoj cijeni od 48,5 milijuna kuna, a nakon što je u dva navrata produljen, rok za dostavu ponuda je istekao 5. studenoga.

Tijekom postupka javnog prikupljanja ponuda za kupnju tri poslovna udjela Cluba Adriatic otkupljene su dvije ponudbene dokumentacija te je dostavljena jedna obvezujuća ponuda, i to tvrtke Jadran, Crikvenica, koja je ponudila cijenu u iznosu od 50,5 milijuna kuna, istaknuli su u srijedu za Hinu iz CERP-a.

>>> Temeljni kapital crikveničkog Jadrana povećava se za 200 milijuna kuna

Tri poslovna udjela u Clubu Adriatic, što predstavlja sto posto temeljnog kapitala te tvrtke, ukupno su nominalno vrijedna 120,9 milijuna kuna.

Inače, država je do sada u gotovo desetak navrata pokušala prodati Club Adriatic, ali to joj još nije uspjelo.

Tako je i natječaj u kolovozu objavljen nakon što je Upravno vijeće CERP-a sredinom lipnja utvrdilo da švicarska tvrtka Immo Invest Partner nije u roku od mjesec dana od potpisivanja ugovora platila ugovorenih 54 milijuna kuna.

Naime, predstavnici CERP-a i švicarske tvrtke sredinom travnja ove godine su potpisali ugovor, nakon što je Immo Invest Partner jedini dostavio obvezujuću ponudu za kupnju Cluba Adriatic na natječaju čija je procedura započela krajem rujna prošle godine.

CERP je tada započeo postupak prodaje Cluba Adriatic objavom javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju te tvrtke i u tom je prvom krugu zaprimljeno 15 pisama namjere, ali je obvezujuću ponudu dostavila samo švicarska tvrtka.

>>>UVBRIMD Jadran: U privatizaciji treba očuvati hotelijersku djelatnost

U tom se krugu prodaje, naime, od potencijalnih ponuditelja tražilo i da se u obvezujućoj ponudi obvežu osigurati financijska sredstva da Club Adriatic podmiri sve obveze prema predstečajnoj nagodbi odnosno namiri sve vjerovnike čije su tražbine utvrđene u postupku predstečajne nagodbe te prioritetne tražbine radnika i potraživanje Slatinske banke, koja se kao razlučni vjerovnik odlučila na izdvojeno namirenje tražbina.

Predstavnici švicarskog investitora najvećim su problemom za ispunjenje uvjeta iz ugovora o kupnji navodili upravo probleme s nekim vjerovnicima iz postupka predstečajne nagodbe, a koji nisu htjeli potpisati izjave o namirenju jer su neki od njih uz glavnicu tražili i zatezne kamate.

U natječaju objavljenom u kolovozu ove godine predviđeno je, pak, da će se najboljim ponuditeljem smatrati onaj tko ponudi najvišu kupovnu cijenu, pod uvjetom da njegova obvezujuća ponuda nije uvjetovana odnosno "mora biti dostavljena bez rezervi".