Korona i biznis
09. veljača 2018.

CERP: Hoteli Makarska Valamaru, Jadran ‘mirovincima‘, a za Hotele Maestral novi natječaj

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prihvatilo je zajedničku ponudu Valamar Riviere i AZ fonda za kupnju Hotela Makarska, kao i ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste za crikvenički Jadran, dok je za Hotele Maestral ponudu odbacio i uskoro će raspisati novi natječaj, doznaje se iz CERP-a.

Te je odluke Upravno vijeće CERP-a usvojilo na sjednici u četvrtak ovoga tjedna, a iz CERP-a ističu zadovoljstvo što su za Hotele Makarska i crikvenički Jadran dobili dobre ponude koje su i prihvatili.

>>>Valamar Riviera želi Hotele Makarska

- Za Hotele Maestral ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa Upravno vijeće je odbacilo jer, iako su ponudili početnu cijenu za dionice, očekivali smo viši iznos za ulaganja, s obzirom da se radi o dubrovačkoj hotelskoj kući na atraktivnoj lokaciji. Slijedi skoro raspisivanje novog natječaja, pri čemu će se voditi računa da se dobiju dobre ponude, kažu iz CERP-a.

Podsjećaju da se za gotovo 69 posto državnog udjela u Maestralu tražilo početnih 114,2 milijuna kuna, koliko je i ponudio češki J&T, koji je ujedno i jedini dostavio obvezujuću ponudu za tu kupnju.

>>>Valamar Riviera i DER Touristik sklopili ugovor za 2018.

Hoteli Makarska pak našli su kupca nakon više od deset godina pokušaja prodaje državnog udjela od 55,5 posto, za što je kompanija Valamar Riviera, koja u tome djeluje zajedno s AZ mirovinskim fondom, ponudila 172,6 milijuna kuna ili oko 22,6 milijuna kuna više od početno tražene cijene za te dionice. Najavili su znatna ulaganja u Makarskoj, no, ni iz CERP-a sada ni iz Valamara do sada nisu otkrili koliko točno planiraju uložiti.

>>>Država prodaje većinske udjele u hotelima Maestral, Makarska i Jadran

Crikvenički Jadran, za koji je rok za predaju ponuda bio produljivan, prema novoj odluci Upravnog vijeća CERP-a također je našao strateške partnere u mirovinskim fondovima PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi, koji su u zajedničkoj ponudi za za kupnju 70,7 posto državnog udjela u toj hotelskoj kući ponudili 199,8 milijuna kuna ili gotovo 6 milijuna kuna više od početno traženih, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran s 200 milijuna kuna.

U međuvremenu, Jadran je dobio novog predsjednika Uprave Peru Matića, koji je na toj poziciji zamijenio Dina Manestrea.

M. Novosel: Ponuda je dobra za Jadran

Komentirajući za Hinu da nije bilo formalnih razloga da se ta ponuda za Jadran ne prihvati, član Upravnog vijeća CERP-a i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kazao je da su ponuditelji dostavili sva tražena jamstva.

- Smatram da će ta odluka CERP-a i ponuda mirovinskih fondova biti dobra za Jadran, ocijenio je Novosel.

>>>Valamar Riviera odustao od ulaganja u projekt Valamar Pinia Family Suites u Poreču

Novosel je još rekao da je na sjednici Upravnog vijeća CERP-a odlučeno i o prodaji 100-postotnog udjela u državnoj tvrtki Club Adriatic, i to, kako je ocijenio, izuzetno dobro švicarskoj tvrtki "Immo Invest Partner Ag Glattbrugg", koja je jedina poslala obvezujuću ponudu.

Club Adriatic im je prodan po cijeni od 54 milijuna kuna, što je za 6 milijuna kuna više od početno tražene cijene, a Novosel je dodao i da oko te tvrtke posve namireni svi vjerovnici iz predstečajne nagodbe.