Aktualno
StoryEditor

CERP: Za tvrtke Jadran, Maestral, Makarska i Club Adriatic mnogi zainteresirani

22. Studeni 2017.

Hotelsko-turističke tvrtke Jadran, Maestral, Makarska i Club Adriatic posljednje su turističke kompanije u većinskom državnom vlasništvu, trenutno su u procesu privatizacije koji će trajati do početka iduće godine, a u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) vjeruju u njihovu uspješnu prodaju.

Dvije faze prodaje dionica

CERP postupak prodaje dionica tih tvrtki provodi u dvije faze - prikupljanjem neobvezujućih i obvezujućih ponuda - s time da je rok za neobvezujuće ponude odnosno dostavu pisama interesa istekao sredinom studenoga te se očekuje odluka o početnim cijenama i pozivanje zainteresiranih investitora da dostave obvezujuće ponude.

- Odluka Upravnog vijeća CERP-a o tome koga će pozvati na dostavu obvezujućih ponuda, u kojim rokovima i s kojim početnim cijenama za pojedini dionički paket u tim turističkim tvrtkama očekuje se do kraja ovog tjedna, a inače je rok za to 30 dana, ističu za Hinu iz CERP-a, podsjećajući da je 13. studenoga istekao rok za iskaz zanimanja za tri hotelske tvrtke, Makarska iz Makarske, Jadran iz Crikvenice i Maestral iz Dubrovnika, za koje im je ukupno stiglo 88 pisama interesa.

>>>Država prodaje većinske udjele u hotelima Maestral, Makarska i Jadran

Najviše, 40 tih pisama došlo je za Maestral, potom 26 za Makarsku, i 22 za Jadran, uz napomenu da su to tvrtke koje dobro posluju, a ove su godine i poboljšale rezultate te provode i najavljuju i investicije.

- Većinski državni udjel u tim tvrtkama kreće se iznad 70 posto. U crikveničkom Jadranu je najveći, gotovo 76 posto, potom u dubrovačkim Hotelima Maestral od 75,3 posto te u Hotelima Makarska od 70,5 posto. Za te udjele Upravno vijeće CERP-a uskoro će odrediti početne cijene i druge uvjete te pismeno pozvati zainteresirane investitore da do kraja ove godine dostave obvezujuće ponude, uz mogućnost dubinskog snimanja tih tvrtki, kažu iz CERP-a.

Za tvrtku Club Adriatic, koja je u potpunom državnom vlasništvu, već je stiglo 15 pisama namjere odnosno interesa, te se, najavljuju iz CERP-a, do 4. prosinca čekaju obvezujuće ponude, a trenutno je u tijeku i dubinsko snimanje poslovanja.

>>>Građevinari – Zbog manjka operative do ljeta neće biti sagrađen svaki treći hotel

Za tri hotelske kuće i Club Adriatic iz CERP-a ne otkrivaju imena zainteresiranih, no neslužbeno se doznaje da među njima ima i domaćih i stranih investitora te zajednica ponuditelja.

- Vjerujemo u uspješnu prodaju svih tih tvrtki, zbog velikog broja zaprimljenih iskaza interesa, kojeg držimo rezultatom optimalnih okolnosti o kojima je CERP u najboljoj vjeri brinuo te sustavno pripremao tvrtke za prodaju, ali i zbog već redovnih razgovora s potencijalnim investitorima, poručuju iz CERP-a.

23. travanj 2024 20:23