Aktualno
StoryEditor

Češka tuži EU zbog kontrole oružja

10. Kolovoz 2017.

Češka je u petak podnijela tužbu protiv nove direktive Europske unije koja je pojačala ograničenja na vlasništvo oružja, s ciljem ograničavanja pristupa poluautomatskim i drugim oružjima nakon smrtonosnih napada islamista u zapadnoj Europi, prenosi Reuters.

Europski parlament i ministri unutarnjih poslova EU donijeli su promjene početkom ove godine unatoč tome što su Češka, Luksemburg i Poljska izrazili oporbu.

Češko ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je kako je direktiva preopširna, te da utječe na tisuće lovaca u središnjoj Europi.

>>>Jack Ma Amerikancima: Umjesto na oružje novac ste trebali potrošiti na svoj narod

Direktiva zabranjuje dugo i kratko poluautomatsko vatreno oružje s većim spremnicima, one s preklopivim spremnicima i one pretvorene u potpuno automatsko oružje-

Također njen cilj je olakšati praćenja oružja kao i  borba protiv ilegalne trgovine.

- Takva direktiva prema nositeljima oružja je neprihvatljiva jer zakonska zabrana oružja nema veze s borbom protiv terorizma, rekao je u priopćenju ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec.

- Ovo nije samo besmislena odluka koja opet potkopava povjerenje ljudi u EU, nego provedba direktive također može imati negativan utjecaj na unutarnju sigurnost Češke, jer se veliki broj oružja može kretati na crnom tržištu, rekao je.

Postoji više od 800.000 vatrenog oružja svih kategorija registriranih među 300.000 nositelja, koji imaju dozvole za oružje u Češkoj, koja ima 10,6 milijuna stanovnika.

Donji dom češkog parlamenta odobrio je u lipnju da prijedlog zakona o vlasnicima oružja uđe u ustav.

>>>VIDEO: U arsenalu američke mornarice prvo svjetsko lasersko oružje

Premda su napadi vatrenim oružjem u Češkoj Republici rijetkost,  u veljači 2015. godine usamljeni ubojica ubio je osam osoba u restoranu na istoku Češke

 

01. svibanj 2024 03:56