Aktualno
StoryEditor

Češki KGI Deutsche Telekomu: HT-u smanjujete vrijednost, a dividenda se može udvostručiti

11. Ožujak 2019.

Deutsche Telekom, većinski vlasnik Hrvatskog Telekoma, trebao bi učiniti financijske tokove transparentnima i prestati namjerno smanjivati vrijednost HT-a, oglasio se u otvorenom pismu Krupa Global Investments (KGI), češki investitor koji tvrdi da je jedan od deset najvećih dioničara HT-a. Međutim, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog drušva (SKDD) ne postoji dioničar pod tim imenom. U prvih deset dioničara tri su skrbnička računa, a za jednog od njih možemo pretpostaviti da je u vlasništvu Fonda branitelja. Druga dva skrbnička računa (Zagrebačke banke i PBZ-a) drže 1,24 posto i 0,64 posto dionica.

KGI je poslao pismo Upravi Deutsche Telekoma optužujući ga da već dugo primjenjuje nestandardne financijske operacije upravljajući HT-om, što dovodi do namjernog smanjenja vrijednosti kompanije i značajnog slabljenja interesa manjinskih dioničara. Pismo je poslano i dioničarima te ih se u njemu potiče da se aktivno pobune protiv nestandardnih aktivnosti Uprave.

"Preko uprave i predstavnika u Upravi HT-a, Deutsche Telekom već dugo smanjuje vrijednost HT-a koji je jedina telekomunikacijska kompanija u regiji koja ima čistu gotovinsku poziciju i nema financiranja duga. To se događa u razdoblju kada su kamatne stope rekordno niske i pod pritiskom većinskog dioničara Deutsche Telekoma, koji koristi pozitivno financijsko stanje HT-a kao izvor jeftinog financiranja za svoje projekte netransparentne vlasničke strukture i kao pomoć pri poboljšanju pokazatelja konsolidiranog duga Deutsche Telekoma," stoji u priopćenju KGI.

Tamo se navodi kako je prema posljednjem godišnjem izvještaju za 2017., dakle, krajem 2016., HT bio prisiljen kupiti korporativne obveznice Telekom International Finance B.V.-a registriranog u Maastrichtu u iznosu od 125 milijuna eura, sa svega 0.024 posto prinosa godišnje (tada), u vrijeme kada je prinos od hrvatskih državnih obveznica bio oko 3 posto godišnje i to bez ikakvih valutnih rizika.

KGI smatra prilično neobičnim da Deutsche Telekom pronalazi načine da ošteti manjinske dioničare i zaobiđe porezne obveze u zemlji u kojoj je vrlo aktivan, u kojoj ima nadstandardne operativne uvjete i već dugo generira vrlo visoke prihode.

Mogućnost poreznih rasterećenja koje je najavila hrvatska vlada 2013. dovela je do prepolovljavanja dividende i oštrog pada cijene dionica HT-a i značajnog smanjenja vrijednosti za manjinske dioničare. Iako je program porezne optimizacije završen 2017., Uprava HT-a nije predložila povećanje dividende na njezinu prijašnju vrijednost, a DT nije poduzeo ništa da zaštiti dioničare, već samo nastavlja vršiti pritisak na HT da nagomilava gotovinu u svojoj bilanci.

Krajem 2018. gotovina HT-a (konsolidirani izvještaj, op.ur.) dosegla je 3 milijarde kuna, što odgovara 24 posto tržišne kapitalizacije kompanije. Još je čudnije što je u potpunosti izostalo financiranje duga u vremenima rekordno niskih kamatnih stopa. Temeljna lekcija je da se financiranjem duga smanjuje ponderirani prosječni trošak kapitala, optimizira struktura kapitala i povećava vrijednost za dioničare. Prema izračuna KGI-ja, HT bi mogao povećati dividendu do 20 kuna i držati je na toj razini barem deset godina, tako da bi u deset godina ona postepeno dosegla dug jednak prosjeku kompanija u telekomunikacijskom sektoru (neto dug/EBITDA 1.8x).

KGI je pozvao uprave HT-a i DT-a da prestanu provoditi te nestandardne operacije.

- Zahtijevamo od Uprave HT-a da odradi korake koji će voditi prema transparentnijim financijskim tokovima i zaustavljanju namjernog povlačenja sredstava i obezvrijeđivanja kompanije. Pozivamo većinskog vlasnika HT-a Deutsche Telekom da se ponaša transparentno na dobrobit svih dioničara kompanije. U tom bi se slučaju potencijal rasta komapnije mogao bi se udvostručiti - kaže Pavol Krupa, prvi čovjek KGI-ja.

Ta investicijska tvrtka predviđa kako bi transparentnije prakse mogle doprinijeti velikom rastu HT-a i dostizanju cijene od 300 do 350 kuna po dionici. Podsjetimo, Uprava HT-a je predložila ove godine isplatiti 10 kuna po dionici, 4 kune više nego lani.

KGI je pozvao HT da o ovoj temi otvori raspravu na Skupštini 6. svibnja.

KGI tvrdi da njegov udio u HT-u vrijedi nekoliko desetaka milijuna eura (dionice i opcijski ugovori) samo nije jasno je li riječ o skrbničkom računu Zagrebačke banke na kojem se nalaze dionice vrijedne 21,8 milijuna eura ili na računu PBZ-a vrijedne 11,8 milijuna eura. Investitora koji se zalaže za ‘transparentne financijske tokove‘ pitali smo koliko zapravo ima dionica HT-a. Odgovoreno nam je da nam zasad ne mogu reći točan broj dionica koje posjeduju zbog svoje strategije.

Zatražili smo i očitovanje HT-a o ovoj temi, ali odgovorili su nam da ne komentiraju stavove svojih dioničara.

- Poslovanje HT-a je transparentno i u potpunosti poštujemo sve zakonske propise te uredno izvršavamo sve svoje obveze prema svim dionicima - kazali su za Lider iz te telekomunikacijske tvrtke.

20. travanj 2024 02:31