Aktualno
StoryEditor

Češki premijer Babiš traži da mu se skine imunitet kako bi se ‘oprao‘ od optužaba

16. Siječanj 2018.

Češki premijer Andrej Babiš zatražio je u utorak ukidanje zastupničkog imuniteta kako bi se ‘oprao‘ od optužaba za prijevaru dok očekuje glasovanje parlamenta o povjerenju, bez velike nade da će ga dobiti. Babiševu manjinsku vladu imenovao je sredinom prosinca predsjednik Miloš Zeman, njegov politički saveznik, pošto je njegov centristički pokret ANO osvojio 78 od 200 mjesta na parlamentarnim izborima 20. i 21. listopada.

Premijer, drugi najbogatiji čovjek u svijetu po Forbesovoj listi, optužen je na sudu da je 2007. privremeno izdvojio jednu tvrtku iz svoje grupacije Agrofert kako bi mogao iskoristiti subvencije EU-a namijenjene malim i srednjim poduzećima. Babiš, magnat kemijske i prehrambene industrije, odbija optužbe i traži da mu se skine imunitet, što je zatražila i češka policija.

"Želimo dokazati da je slučaj montiran", izjavio je u utorak ujutro, pošto su ga saslušali članovi parlamentarnog povjerenstva zaduženog za mandate i imunitet.

>>>Češki milijarder Andrej Babiš kaže ‘ne’ euru

Glasovanje o povjerenju predviđeno je u utorak rano poslijepodne. No nije sigurno hoće li se ono naći na dnevnom redu jer zastupnici u isto vrijeme trebaju glasati o Babiševu imunitetu. Ostalih osam stranaka u donjem domu, u kojemu je velik broj manjih stranaka, dale su na znanje da neće poduprijeti Babiševu vladu u koju ulaze članovi ANO-a i nekoliko ministara bez portfelja.

Predsjednik Zeman je rekao da će Babiša ponovo imenovati mandatarom za sastavljanje vlade, ali da će prije imenovanja zatražiti od njega da osigura glasove najmanje 101 zastupnika (od ukupno 200). Sastavljanje vlade su otežali predsjednički izbori na kojima se Zeman kandidirao i u prvom krugu 13. siječnja osvojio 38,56 posto.

18. travanj 2024 18:59