10. travanj 2018.

Četiri ponude za studiju o elektronskoj naplati cestarina

Četiri ponude stigle su na natječaj za odabir izvođača za izradu studije o sustavu elektronske naplate cestarina, izvijestilo je u utorak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ponude su poslali zajednica ponuditelja Ernst & Young savjetovanje Hrvatska i Ernst & Young GmbH Njemačka, potom MultiContract Consulting iz Mađarske, IDOM Consulting iz Španjolske te tvrtka CGI Czech Republic iz Češke Republike.

>>>Butković i Marić: Restrukturiranjem cestovnog sektora autoceste ostaju u hrvatskim rukama

Otvaranje tehničkih ponuda u procesu odabira izvođača za izradu navedene studije održano je u ponedjeljak, 9. travnja.

Povjerenstvo je, navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, konstatiralo da su svi ponuditelji dostavili uredne tehničke i financijske ponude sukladno propozicijama natječaja. O financijskom dijelu ponuda više će se znati idućih tjedana.

"Nakon završene ocjene tehničkih ponuda, povjerenstvo će provesti drugi krug natječaja u kojem će se izvršiti javno otvaranje financijskih ponuda", zaključuje se u priopćenju.

>>>Cestari i banke potpisali ugovor o kreditiranju, završen drugi krug financijskog restrukturiranja

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nedavno je kazao kako je za hrvatski cestovni sektor ključno poslovno restrukturiranje, koje se mora provesti u idućih četiri do pet godina.

Do kraja tog restrukturiranja, 2020. ili najkasnije 2021., trebao bi se uvesti novi, automatizirani način naplate cestarina, smanjiti troškovi održavanja cesta, primjerice prepuštanjem dijela posla vanjskim tvrtkama te postupno spojiti dijelovi poslovanja HAC-a i ARZ-a.