Aktualno
StoryEditor

‘Challenge the Future‘: Trodnevna Combis konferencija započela analizom socijalnih mreža

27. Rujan 2017.

U svojevrsnom zagrijavanju za 11. Combisovu konferenciju ‘Challenge the Future,‘ koja službeno počinje u četvrtak u Šibeniku, državni tajnik u MUP-u doc.dr.sc. Robert Kopal, održao je predavanje na temu analize socijalnih mreža. Na nizu primjera, od telekomunikacija, preko banaka do upravljanja ljudskim resursima i nacionalne sigurnosti, Kopal je sudionicima jedne od najvećih tehnoloških konferencija u regiji pokazao važnost, ali i konkretnu korisnost analize socijalnih mreža. U prvom dijelu predavanja, demonstrirao je koliko su ljudi duboko i iznenađujuće blisko povezani, potom predstavio neke od metoda analize mreža i njenih elemenata te zaključio pojašnjenjem pojma socijalne fizike.

[caption id="attachment_295799" align="aligncenter" width="750"] Mario Vojvoda[/caption]

Tako, primjerice, banke u svom poslovanju mogu imati velike koristi od analize mreža jer, kako je istaknuo Kopal, u protivnome ne shvaćaju kakav negativan domino efekt propast jednog klijenta može imati na druge. Jednako tako, telekomi mogu unaprijediti svoju prodaju, ciljanjem onih korisnika koji imaju utjecajnu poziciju u nekoj mreži, umjesto da troše resurse na one koji ne mogu za sobom povući i druge korisnike. ‘Važno je osvijestiti koliko smo povezani, i što povezanost zapravo znači. Mreže oblikujemo sami, ali i naše mreže oblikuju nas. Pod utjecajem smo svojih prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja‘, rekao je među ostalim Kopal. Socijalna fizika, pak, opisuje matematičke poveznice između informacija i protoka ideja s jedne i ljudskog ponašanja s druge strane, odnosno može anticipirati određena ponašanja.

[caption id="attachment_295798" align="aligncenter" width="750"] Luka Markota[/caption]

Sudionicima je dobrodošlicu zaželio član Uprave i glavni direktor za razvoj aplikativnih i sistemskih rješenja u Combisu Mario Vojvoda koji je istaknuo da je jedno od najvećih postignuća prvog desetljeća konferencije formiranje široke high-tech zajednice stručnjaka i korisnika koji zajedno predvode u trendovima na tržištu. ‘Zajedno gradimo bolje IT sustave i aplikacije, razvijamo i integriramo, kreiramo bolje poslovanje, nadamo se i bolji svijet oko nas‘, rekao je Vojvoda. Sa svoje strane, Luka Markota iz Cisca poručio je okupljenima kako se ‘digitalna transformacija događa svugdje i pogađa sve industrije, s mrežom kao platformom u srcu te digitalne transformacije te sigurnosti, automatiziranom infrastrukturom i kolaboracijom kao temeljima‘.

Sve informacije o konferenciji potražite na službenoj stranici 11. Combis konferencije.

 

30. travanj 2024 02:23