22. svibanj 2019.

Change Code Hackaton: FER-ovci osmislili edukativnu aplikaciju STEMIT za najmlađe

Edukativna STEMIT aplikacija tima Više manje samo Kanye (Zvonimir Matić, Karlo Butorac, Luka Kiseljak i Fran Grgić) osvojila je glavnu nagradu vrijednu 20.000 kuna na ovogodišnjem natjecanju Change Code Hackaton u organizaciji Bioteke i King ICT-a.

STEMIT prikuplja stručne i polustručne radove ili članke dostupne na internetu te korisniku predlaže STEM sadržaj koji sami korisnik nužno ne bi pretraživao. Korisnici aplikacije znanje mogu provjeriti kroz kvizove i druge zabavne sadržaje u skladu s vremenom koji odrede da mogu iskoristiti za zabavni sadržaj. Kreativni tim je predstavio cjelovito rješenje, web i aplikaciju za pametne telefone i k tome oduševili prisutne svojom prezentacijom. Također, u sklopu natjecanja, u prostorima KING ICT-a za one najmlađe organizirana je edukativno-zabavna radionica o šećeru. Dok su veliki programirali, mali znanstvenici testirali su količine šećera u namirnicama, saznali razliku između dobrog i lošeg šečera i zašto je bolja jagoda od čokolade.

Drugo mjesto i 10.000 kuna osvojio je tim KKF. Marin Krešo, Matteo Miloš, Frano Ćaleta i Ivan Rezić kombiniranjem strojnog učenja, web i Android aplikacije osmislili su jedinstveno sučelje koje predlaže sadržaj korisniku temeljen njegovih navika. Treće mjesto i 5.000 kuna osvojili su Anton Filipović, Patrik Fumić, Luka Lazanja i Josip Kasaš iz tima D++, a STEM sadržaj su pokušali približiti putem gamifikacije.

Natjecatelje su pratili i ocjenjivali prof. dr. sc.Vedran Mornar, COO Prototyp Andrej Mlinarević, predsjednik udruge HUJAK Branko Mihaljević predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić i CEO Bioteke Kristina Duvnjak.