Aktualno
StoryEditor

Change Management: Vještine uspješnog vođe u uvjetima organizacijskih promjena

21. Kolovoz 2018.

Dobro je poznata izreka kako je samo promjena konstantna, a jedino što sigurno znamo o budućnosti je da će biti drugačija. Vođeni ovakvim pogledima lako je razumjeti zašto je menadžment poduzeća pod permanentnim pritiscima organizacijske transformacije. Održavanje sklada između poduzeća i okoline nije privremeni zadatak već neprekidan proces.

Prečesto se analiziranje organizacijskih promjena u poduzeću odvija u uskim menadžerskim krugovima visoko na korporativnoj hijerarhijskoj ljestvici. Razlozi su jasni, od čuvanja povjerljivih informacija od pažnje konkurenta pa do očuvanja stabilnosti i fokusa unutar samog poduzeća prije donošenja odluke o organizacijskoj promjeni.

Karakteristike i ponašanja uspješnih lidera u uvjetima organizacijskih promjena

Ključni izazovi uspješnog organizacijskog transformiranja pojavljuju se prvenstveno u fazi implementacije, kada se potrebe za ključnim kompetencijama uspješnih menadžera (fokus na kratki rok, stabilnost i efikasnost) uvelike zamjenjuju s potrebama za ključnim kompetencijama vođa (fokus na ljude, proaktivnost, dugoročnost i održivost).

Mnogi uspješni menadžeri nesvjesni su nužnosti promjene u paradigmi svojeg djelovanja kada se nađu u procesu organizacijske transformacije. Stoga oni primjenjuju dominantno menadžerski pristup upravljanju promjenama koji ne podržava u dovoljnoj mjeri njihovo uspješno provođenje. Dakle, ključno pitanje je koje su to vodstvene vještine potrebne za uspješno provođenje organizacijskih promjena?

Zbog neizvjesnosti koju nosi svaka promjena, pa tako i poslovna, a posebno kod zaposlenika, koji su ključni nositelji promjena, nužno je prije kretanja u promjenu stvoriti pozitivnu klimu u poduzeću. Dobri vođe prepoznaju pojedince koji imaju proaktivni i pozitivni pristup u svoje djelovanju te imenuju takve osobe ključnim nositeljima promjena. Pozitivne osobe imaju razumijevanja i strpljenja za ostale te gradeći odnos prema drugim zaposlenicima upravo na tim svojim snagama, djeluju kohezivno i smirujuće na svoju okolinu. To su nositelji povjerenja.

Dobri vođe također razumiju važnost stvaranja spremnosti na promjenu. Prije svega se to očituje kroz simboličke početke procesa transformacije kroz posebne (nerijetko javne) događaje te jasno ističući predanost novom smjeru. Ujedno podržavajući napore onih zaposlenika koji su prepoznali i prihvatili važnost transformacije kao ključne omogućitelje potrebnih promjena.

Da bi se željena promjena dogodila u nju moraju vjerovati SVI zaposlenici, ne samo menadžment!

Stvaranje spremnosti na promjenu zaposlenika se nadovezuje na njihovo prihvaćanje nove i drugačije vizije bolje budućnosti, kako poduzeća, tako i svoje uloge u transformiranom poduzeću. Vizija koja motivira zaposlenike da se aktivno uključe u organizacijsku transformaciju nije svedena isključivo na racionalno i logički prezentiranu misao. Povrh toga, ona odražava dublje značenje same transformacije i dira u univerzalne vrijednosti koje zaposlenici dijele kako bi potaknula optimizam i kreirala misaone slike bolje budućnosti.

Predanost vođa uspješnom provođenju organizacijske transformacije pojačava se javnom prezentacijom razloga za organizacijsku transformaciju i novog smjera poduzeća svim interesnim skupinama koje okružuju poduzeće. Istovremeno kroz prve uspješne, javno obrazložene, korake u transformaciji generira se entuzijazam i stvara predanost zaposlenika novom smjeru.

Uloga vođa u navedenim koracima transformacije poduzeća je prvenstveno raditi kroz ljude i s ljudima s ciljem stvaranja saveznika i partnera u procesu transformacije.

Američki Master of Science studij za lidere budućnosti

Ugledno američko sveučilište RIT na svojem zagrebačkom kampusu već niz godina provodi Master of Science studij Service Leadership and Innovation. Riječ je o jedinstvenom studiju koji polaznike priprema na prilagodbu svojih organizacija promjenama i postizanje mjerljivih ishoda koristeći inovacije u poslovnom upravljanju. Program je namijenjen svima koji žele steći napredna znanja i vještine u područjima inovacija, leadershipa i menadžmenta. Od polaznika se očekuje napredno znanje engleskog jezika. Studij je prilagođen zaposlenim osobama. Poslije završetka studija polaznici stječu međunarodno priznatu američku diplomu koju izdaje RIT. Više informacija o prijavi i stipendijama moguće je dobiti telefonom + 385 (0)1 643 9100, e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili preko stranice www.croatia.rit.edu.

Piše: dr. sc. Milivoj Marković, RIT Croatia, voditelj studija International Business

22. travanj 2024 01:59