Aktualno
StoryEditor

‘Chaupadi‘: Devetogodišnja Nepalka umrla tijekom izolacije zbog menstruacije

10. Srpanj 2017.

Smrt devetnaestogodišnje Nepalke izolirane, odnosno protjerane u šupu na tjedan dana za vrijeme trajanja menstruacije, u prvi je plan ponovno iznjedrila sve opasnosti koju taj stari hinduski običaj, iako zabranjen prije deset godina donosi, izvijestila je u ponedjeljak humanitarna udruga WaterAid.

Unatoč tomu što je stavljena izvan zakona još 2005., chaupadi tradicija, koja uključuje izolaciju žena za trajanja menstruacije na tjedan dana, još uvijek je prisutna u ruralnim dijelovima zapadnog Nepala.

Žene se tijekom menstruacije smatraju nečistima zbog čega tjedan dana prisiljene živjeti u šupama u kojima imaju minimalnu zaštitu i pristup higijeni te često razviju i po život opasne bolesti, a istodobno su osuđene na gotovo potpunu društvenu izolaciju. Nerijetko ih napadnu divlje životinje ili ih siluju seoski muškarci.

Ujed zmije otrovnice

Takav je i slučaj devetnaestogodišnje Tulasi Šahi iz zapadne nepalske pokrajine Dailekh koja je umrla od posljedica ugriza zmije otrovnice dok je boravila u izolaciji u jednoj takvoj šupi, izvijestio je WaterAid.

>>>Kazne od 2500 eura roditeljima koji odbijaju cijepiti dijete u Njemačkoj

"Ovo, nažalost, nije izoliran slučaj. Svakodnevno su u zapadnim dijelovima Nepala djevojke i žene prisiljene živjeti izvan zajednica samo zato što imaju mjesečnicu", kaže Tim Wainwright, ravnatelj humanitarne udruge WaterAid UK.

"Stari običaj chaupadi možda je najbolji primjer u kojoj mjeri stigmatiziranje mjesečnice negativno, rekao bih i pogubno utječe na svakodnevni život žena", smatra Wainwright. Podsjeća da se slična praksa primjenjuje i kada žene rađaju.

Strašne smrti

Za vrijeme mjesečnice žene ne smiju sudjelovati u uobičajenim aktivnostima zajednice. Često su protjerane u šupe bez osnovnih higijenskih potrepština, poput higijenskih uložaka.

U prosincu je petnaestogodišnja Nepalka umrla strašnom smrću, ugušivši se pošto su je članovi njezine obitelji zatvorili u loše ventiliranu šupu. WaterAid raspolaže podatkom po kojem je nedavno u sličnoj situaciji umrla četrnaestogodišnjakinja koja se nasmrt razboljela dok je bila prognana u šupu, no nitko joj nije smio pomoći.

Iako zasad nema sudskih progona zbog ovakvih zločina, nepalska vlada "postupno prestaje zatvarati oči pred ovakvim slučajevima, prekida šutnju, počinje se boriti protiv chaupadi tradicije nastojeći je iskorijeniti te radi na nacrtu politike podizanja svijesti o menstruaciji", izvješćuje WaterAid.

16. travanj 2024 13:30