Aktualno
StoryEditor

Chomsky: Fizičko nasilje protiv neonacista i desničara je kontraproduktivno

27. Kolovoz 2017.

Na pitanje glazbenog kritičara Steve Hydena je li fizički napad na pripadnike ekstremne desnice opravdan, Tom Morello, bivši gitarist grupe Rage Against the Machine (a danas grupe Prophets of Rage) i lice s naslovnice američke hardcore ljestvice odgovorio je: Uvijek i pod svaku cijenu. Pisac i novinar Miljenko Jergović prošloga vikenda u Jutarnjem listu pozabavio se istom temom. Jergoviću se ne sviđa spoznaja da živi u svijetu gdje se nacisti mogu slobodno okupljati niti da civilizirani svijet neće osuditi nasilje nad istim.

Profesor emeritus lingvistike na Massachusetts Institute of Technology (MIT)  Noam Chomsky, ljevičar, aktivist i protivnik kapitalizma, pak, vjeruje kako je nasilje usmjereno protiv desničara, fanova Trumpa, neonacista ili američke inačice svega toga nazvane ’alt-right’, kontraproduktivno.

Trenutno najeksponiranija američka ljevičarska organizacija koja je spremna fizičkim djelovanjem odgovoriti na pojavu neo-nacizma jest Antifa. Članovi su im nerijetko zakamuflirani. Nose fantomke, crnu odjeću, omiljeni rekviziti su im bejzbolske palice, a široj javnost su se predstavili tijekom sukoba s desničarima u Charlotesvilleu u američkoj saveznoj državi Virginiji.

- Ono što su pripadnici organizacije Antifa učinili u Virginiji savršeno odgovora radikalnoj desnici. Sada su prepuni entuzijazma, energični i imaju razlog za odmazdu. Kada odaberete nasilje kao odgovor, ulazite u arenu u kojoj pobjeđuju oni najjači i najbrutalniji. A svi znamo tko je u ovoj priči takav  – elaborirao je Chomsky za Washington Examiner. Sa slavnim profesorom  zasigurno se ne bi složili američki veterani Drugog svjetskog rata.

28. travanj 2024 06:53