Aktualno
StoryEditor

Cijena kukuruza najviša u posljednjih 7 mjeseci

03. Lipanj 2016.

Protekli je vikend bio dugi vikend u Americi, a ponedjeljak neradi dan jer se obilježavao Memorial Day stoga su sva američka tržišta bila zatvorena.

Tržište žitarica je i dalje stabilno bez većih iznenađenja. Cijene su i dalje konstantno u porastu uz eventualnu blagu , kratkoročnu korekciju prema dolje. Cijena sojine sačme je u proteklih 15 dana, od zadnjeg izvještaja porasla za 25 €/T, dok je najviša cijena dosegla visokih 430 €/T na paritetu FCA Rijeka/ Koper u tranzitu. Ovako visoke cijene ne bilježimo unazad 16 mjeseci. U ožujku 2015.godine cijena se kretala oko 400 €/T.

Starog uroda je sve manje što održava  cijene visokim. Sve dok ne vidimo novi urod iz SAD-a velika svjetska potražnja  za zrnom i sačmom će i dalje „gurati“ cijene.

Cijena kukuruza je najviša u posljednjih 7 mjeseci  stoga  je američki kukuruz best-buy na tržištu što i dokazuje izvoz u MENA regiju (Bliski Istok i Sjeverna Afrika).

Cijene brazilskog kukuruza su također porasle čemu je doprinio  USDA izvještaj od utorka koji ističe nešto lošije stanje američkog  kukuruza nego što je bilo za  očekivati .

U Peruu je Peruanski instituta za oceanografiju i ribarstvo krenuo sa IMAPRE-om   za koji se predviđa da će završiti sredinom lipnja, te će nakon toga biti objavljena nova ribolovna kvota.

Na jugu Perua ulov je iznosio oko 22 000 mt što će biti dostatno za 5 000 mt ribljeg brašna.

Tržište je pasivno i ništa se ne dešava, svi očekuju kvotu za lipanj i srpanj.

Cijene se i dalje kreću od 1 500- 1800 USD/mt ovisno o kvaliteti robe.

tablica

 

25. travanj 2024 15:28