Aktualno
StoryEditor

Cijena novca: FED ‘agresivan‘, Wall Street oprezan

21. Rujan 2017.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, dok je Nasdaq indeks oslabio u opreznom trgovanju nakon što je Fed najavio smanjenje bilanci i signalizirao mogućnost povećanja kamata u prosincu.

Dow Jones ojačao je 0,19 posto, na 22.412 bodova, a S&P 500 za 0,06 posto, na 2.508 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.456 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamate nepromijenjene, što se i očekivalo. No, Fed je signalizirao da je u prosincu moguće još jedno, treće povećanje cijene novca u ovoj godini, unatoč slaboj inflaciji.

>>>Dionice na najvišim razinama u povijesti!

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a na tržištu se procjenjivalo da zbog niske inflacije Fed vjerojatno više neće u ovoj godini povećavati cijenu novca.

No, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 67 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije poruka Feda te šanse iznosile oko 50 posto.

Uz to, Fed je najavio početak smanjenja golemih bilanci od 4.200 milijardi dolara od listopada, pri čemu će mjesečno smanjivati svoj portfelj državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira za 10 milijardi dolara.

Autopilot

I dok neki analitičari smatraju da je Fed agresivniji nego što se očekivalo, drugi su zadovoljni jer je predsjednica središnje banke Janet Yellen ponovno poručila da će smanjenje bilanci i ostale odluke Feda ovisiti o gospodarskim pokazateljima.

>>>Yellen: Ne znam je li rastuće uživanje droga uzrok ili simptom kroničnih bolesti gospodarstva

"Najvažnije što je Yellen trebala komunicirati jest da planovi o smanjenju bilanci i povećanju kamata nisu na autopilotu, što je i učinila", objašnjava Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Kako se očekuje da će kamate početi rasti, jučer su porasli prinosi na državne obveznice, a to je pogodovalo dionicama u financijskom sektoru.

Tako je taj sektor jučer bio najveći dobitnik, s rastom cijena za prosječno 0,6 posto jer bi veće kamate povećale profitabilnost banaka. Taj je sektor porastao u osam od posljednjih devet dana, pa je u tom razdoblju ojačao više od 6,5 posto.

>>>Yellen: Ne očekujem novu financijsku krizu ‘za naših života’

S druge strane, jučer su pale cijene dionica u sektorima koji se smatraju defanzivnima i kojima bi više kamate mogle naštetiti. Tako su cijene u potrošačkom sektoru pale 0,9, a u komunalnom 0,8 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 7.271 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 12.569 bodova, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.241 bod.

25. travanj 2024 02:26