22. prosinac 2016.

Cijena svijetle virginije najviša u povijesti, proizvođačima isplaćeno 50 milijuna kn

Hrvatski duhani isplatili su svojim proizvođačima za svu otkupljenu količinu duhana gotovo 50 milijuna kuna ili deset milijuna više nego 2015. godine, što je jedna od najvećih isplata za duhan u zadnjih nekoliko godina, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

Hrvatski duhani, kako se navodi, isplatili su na kraju kalendarske godine svojim proizvođačima svu otkupljenu količinu duhana tipa svijetla virginia i burley.

Ukupno je do 20. prosinca proizvođačima na cijelom području proizvodnje duhana isplaćeno 49 milijuna kuna, deset milijuna više nego 2015., što je jedna od najvećih isplata za duhan u zadnjih nekoliko godina, ističu iz tvrtke.

12,20 kuna za kilogram  svijetle virginije

Uz to je dodatno isplaćeno gotovo 300 tisuća kuna kroz participaciju troškova za provođenje mjere navodnjavanja te 1,2 milijuna kuna kao poticaj za ostvarene prinose iznad dvije tone po hektaru, a u cilju podizanja prinosa i suzbijanja ilegalne trgovine duhanom.

"S obzirom na sve obavljene isplate, prosječna cijena duhana tipa svijetla virginia najviša je u povijesti i uz sve dodatke iznosi 12,20 kuna po kilogramu", kazao je direktor Hrvatskih duhana Zlatko Pleša.

Dodao je kako su iz vlastitih sredstava odobrili i dugoročne investicije proizvođačima duhana u iznosu od 4,5 milijuna kuna u svrhu povećavanja površina pod navodnjavanjem, kupovine poljoprivrednog zemljišta, ulaganja u kapacitete za sušenje i opremu za proizvodnju duhana.

Otkup duhana tipa burley zbog loših klimatskih uvjeta završit će tijekom siječnja, kada bi trebale biti isplaćene i preostale količine duhana, najavljeno je iz Hrvatskih duhana.