Aktualno
StoryEditor

Cijene kukuruza konačno napravile snažan zaokret i porasle nakon tri mjeseca

21. Listopad 2016.

Na valutnim tržištima i dalje je burno posebice zbog ekonomskih vijesti koje će biti objavljene u narednim danima. Njemačka kancelarka je izjavila da UK nakon izlaska iz EU neće dobiti pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvati slobodu kretanja ljudi što se UK ne sviđa zbog visokog postotka useljavanja. Istovremeno premijerka May se požalila na monetarnu politiku britanske centralne banke nakon čega je uslijedio oštar odgovor guvernera Carneya koji ju je upozorio da mu se ne miješa u posao. Tečaj GBP je najniži u posljednjih 30 godina čemu dodatno doprinosi strah od negativnog utjecaja Brexita na britansko gospodarstvo.

Očekujemo i objavljivanje podataka o broju nezaposlenih, potrošnji i stopi inflacije u Britaniji. U slučaju da se strah od Brexita odražava i na gospodarska kretanja za očekivati je dodatni pad GBP-a no ukoliko podaci budu bolji nego što je očekivano  investitori bi opet mogli početi kupovati  GBP.

Zadnjih desetak dana tečaj € počeo je naglo padati u odnosu na američki dolar zbog očekivanja da će američka centralna banka podići kamatne stope u prosincu, što bi rezultiralo prebacivanjem kapitala iz EU u SAD,  te zbog straha od negativnih posljedica Brexita na EU gospodarstvo.

Strah od Brexita rezultirao je rasprodajom GBP i €,a najveći dio kapitala prebačen je u američki dolar koji ima status rezervne svjetske valute. Američki dolar bi u odnosu ne euro mogao ojačati idućih mjeseci dok nije za očekivati daljnje slabljenje britanske funte.

Na robnim tržištima cijene kukuruza su konačno napravile snažan zaokret i porasle nakon tri mjeseca. Glavni uzrok su  vrlo dobre izvozne brojke i predviđanja da će se isto nastaviti . Urodi bi trebali biti rekordni,a američki kukuruz je trenutno najisplativiji na globalnom tržištu. Roba sa Crnog mora se počela pojavljivati na tržištu stoga američkoj robi preostaje još dovoljno vremena da pokrije potražnju.

Sojino zrno i sojina sačma nam nisu priuštili zanimljiv tjedan na CME-u.

Ovogodišnji urod sojinog zrna je masivan i sa ogromnim izvoznim brojkama neće doći do nestašice američkog zrna na tržištu. Iako se šire glasine o dolsku Kineske delegacije u SAD zbog sojinog zrna i sačme nije za očekivati porast cijene jer će opskrba jednostavno preplaviti potražnju.

Ovogodišnja IFFO konferencija se održava idući tjedan u Bangkoku gdje će učesnici raspravljati i o cijenama ribljeg brašna u Peruu i probati se naći na nivou koji bi odgovarao i ponuđaču i potrošaču.

23. travanj 2024 14:38