22. kolovoz 2018.

Cijene nafte iznad 74 dolara zbog pada američkih zaliha i sankcija Iranu

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 74 dolara, potaknute neočekivanim padom zaliha u Sjedinjenim Državama i zabrinutošću za opskrbu u očekivanju smanjenja iranskog izvoza.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,15 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,38 dolara i njime se trgovalo po 67,22 dolara.

>>>U očekivanju američkih sankcija Iranu cijene nafte porasle prema 73 dolara

Američki institut za naftu (API) izvijestio je u utorak da su zalihe nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 5,2 milijuna barela, trostruko više no što su analitičari očekivali. Službeni podaci američke vlade očekuju se kasnije popodne.

"Cijene su poduprli podaci API-ja o zalihama, objavljeni nakon jučerašnjeg zatvaranja trgovine. Stoga će vjerojatno i današnji službeni podaci o stanju zaliha pokazati znatnije smanjenje", tumači analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Potporu cijenama dao je i slabi dolar, koji je ovog tjedna pritisnula izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da nije "oduševljen" Fedovim podizanjem ključnih kamatnih stopa. Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za kupce koji koriste druge valute i time obično potiče potražnju.

Mogućnost pada iranskog izvoza nafte zbog novih američkih sankcija također podupire cijene.

Europske naftne kompanije počele su smanjivati opskrbu iz Irana ali kineski kupci prebacuju svoje pošiljke na brodove u iranskom vlasništvu kako bi mogli nastaviti s kupnjom iranske nafte.

"Problem Irana i dalje zaokuplja trgovce", konstatira Greg McKenna iz brokerskog društva AxiTrader.

Istodobno je Saudijska Arabija izvijestila Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da je u srpnju smanjila proizvodnju, unatoč dogovoru o njezinom povećanju.

>>>Najsnažniji pad cijena nafte unazad pet tjedana

Naznake smanjene opskrbe potisnule su u drugi plan strahovanja od posustajanja potražnje u kontekstu trgovinskih sporova SAD-a i Kine, dva najveća svjetska gospodarstva.

Američki i kineski dužnosnici danas će u Washingtonu razgovarati o rješenju spora ali je američki predsjednik Donald Trump već izjavio da ne očekuje značajni pomak.

Zbog blagdana u muslimanskom svijetu OPEC ni jutros nije objavio kolika je dan ranije bila cijena barela referentne košarice njegove nafte. U petak iznosila je 70,27 dolara.