Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte na najvišoj razini u gotovo pet mjeseci

18. Rujan 2017.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, dosegnuvši najviše razine u gotovo pet mjeseci, jer su ulagače ohrabrile procjene OPEC-a i Međunarodne agencije za energiju o povećanju potražnje u idućem razdoblju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,3 posto, na 55,60 dolara, nedaleko najviše razine u gotovo pet mjeseci, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto, na 49,90 dolara.

Rast cijena nafte treći tjedan zaredom zahvaljuje se procjenama o povećanju potražnje u nadolazećem razdoblju zahvaljujući bržem rastu najvećih svjetskih gospodarstava.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će iduće godine porasti potražnja za njezinom naftom, a poručila je i da se smanjuje višak ponude.

>>>Britanski sektor nafte i plina u 2016. izgubio 60.000 radnih mjesta

Time je OPEC signalizirao da njegov lanjski dogovor o smanjenju proizvodnje, koji su podržali i pojedini proizvođači izvan tog kartela, daje željene rezultate.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prošloga je tjedna uputila slične poruke – o rastu potražnje za naftom i smanjenju jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

- Cijene nafte proteklih tjedana rastu zbog podignutih procjena potražnje OPEC-a i IEA-e u kombinaciji s očekivanim kratkoročnim povećanjem potražnje američkih rafinerija koje pokušavaju obnoviti preradu nakon uragana Harvey, objašnjavaju analitičari tvrtke Panmure Gordon.

>>>Danska prodaje svoju zadnju naftnu kompaniju

Prošloga je tjedna 13 od 20 ranije blokiranih američkih rafinerija radilo uobičajenim ili gotovo uobičajenim tempom, a još pet pokušavalo je obnoviti rad ili ga je polako intenziviralo, objavio je IHS Markit.

Analitičari HSBC-a očekuju, pak, da će ove godine, unatoč poremećajima u radu američkih rafinerija, potražnja za naftom vjerojatno snažno porasti, što je ključno za rast cijena nafte.

- I dalje smo uvjereni da će cijene nafte dugoročno rasti. Budući da se ne naziru odluke u novim velikim projektima, očekujemo da će se konvencionalna ponuda proizvođača koji nisu u OPEC-u nakon 2018. godine početi smanjivati, poručuju analitičari HSBC-u.

Procjenjuju da će se cijena barela na londonskom tržištu u 2018. godini u prosjeku kretati oko 65, a godinu dana kasnije oko 70 dolara.

>>>Stožer i sindikati sisačke rafinerije ustali protiv odvoza nafte u Rijeku

Podršku cijenama pružili su u petak i podaci tvrtke Baker Hughes, prema kojima je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna pao već četvrti put u posljednjih pet tjedana, i to za sedam postrojenja, na njih 749, najmanje od lipnja.

A to ukazuje na smanjenje proizvodnje nafte u SAD-u. Donedavno je upravo rast proizvodnje u SAD-u remetio pokušaje OPEC-a da smanjenjem proizvodnje umanji jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podrži cijene nafte.

25. travanj 2024 07:50