Korona i biznis
16. travanj 2019.

Cijene: Ni niži PDV neće pomoći – svinjetina će uskoro dramatično poskupjeti

Državna statistika danas je objavila da su cijene u ožujku narasle 0,9 posto u odnosu na lanjski ožujak, odnosno jedan posto u odnosu na veljaču.  Nakon inflacije od 0,2 posto u siječnju, i 0,5 posto u veljači, Hrvatska se vratila tamo gdje je bila prije godinu dana.

Drugim riječima, ispuhan je i najmanji efekt od snižavanja PDV-a s 25 posto na 13 posto na neke prehrambene i farmaceutske proizvode. Treba reći da pozdravljamo svako skidanje poreza i drugih nameta. No, Lider mjesecima upozorava da selektivno rezanje PDV-a nije mjera koja će pomoći građanima, iako ju je Vlada na taj način predstavljala.

To je, naprosto, bio pojas za spašavanje dobačen trgovcima i (dijelom) proizvođačima. Pa smo tako svjedočili glasnim reklamama o spuštanju cijena ‘i prije stupanja na snagu nižeg PDV-a‘, kao što sad svjedočimo tihim poskupljenjima prehrambenih artikala.

TOP 10 poskupljenja

  1. tekuća goriva +11,3%
  2. novine i periodika +10,8%
  3. popravci namještaja +10,7%
  4. zračni prijevoz +10,7%
  5. kruta goriva +9,5%
  6. odvoz smeća i otpada +6,1%
  7. duhan +6%
  8. bicikli +5,4%
  9. najam stanova +5%
  10. goriva i maziva +4,9%

Usporedba cijena u ožujku 2019. u odnosu na ožujak 2018.

Izvor: DZS

Hrana je od Nove godine trebala biti jeftinija devet posto, a mjesečno pojeftinjenje je manje od jedan posto. Jedino je voće pojeftinilo u ožujku 13,6 posto, ali ne zbog nižeg PDV-a nego zbog uroda i pada cijena na svjetskom tržištu. S druge strane, povrće je 2,8 posto skuplje nego prije godinu dana.

Zato  je meso pojeftinilo 4,3 posto, ali upravo se najavljuje novo poskupljenje zbog svojevrsnog efekta leptirovih krila.

Naime, svinjska kuga poharala je kineske svinjogojske farme, na kojima je, prema pisanju Večernjeg lista, usmrćeno više od milijun svinja. Zato Kinezi traže više svinjetine u Europi, a kako je nema dovoljno, cijene su u Europskoj uniji već narasle 30-ak posto, pa se očekuje da će rasti i kod nas. Sretna je okolnost da ćemo bar uskrsnu šunku jesti po starim cijenama, ali ćemo plaćati skuplje meso već ove sezone roštilja.

Sniženje PDV-a osjeća se kod kupnje lijekova, koji su sad tri posto jeftiniji nego prije godinu dana. To će nam bar malo pomoći kad budemo, iznervirani skupom svinjetinom, kupovati lijekove za smirenje.